Lite övervikt har ingen dött av
Så kallad ”övervikt” d v s ett BMI mellan 25 och 30 används ofta för att låta påskina att en alarmerande stor del av befolkningen är fet och sjuklig. Exempelvis får vi ofta höra att ca femtio procent av svenska män är ”feta och överviktiga”.
För två år sedan kom en amerikansk studie från folkhälsomyndigheten CDC som inte bara gjorde slarvsylta av påståendet att fetma dödar nästan lika många som rökning i USA. Siffran var drygt 100 000, inte 400 000 som folkhälsoetablissemanget tidigare hävdat. Samma studie visade dessutom att så kallat överviktiga faktiskt levde något längre än så kallat normalviktiga (även korrigerat för rökning och sjukdomar som gör att personer går ner i vikt).
Nu har en uppföljande studie tittat på orsakerna och visat att överviktiga exempelvis inte dör av hjärtsjukdomar och cancer i större utsträckning än normalt, något mer som resultat av diabetes och njursjukdomar, men betydligt mindre av andra orsaker (en hypotes är att den extra kroppsvikten ger ett allmänt skydd och extra reserver för att klara av sjukdomsperioder etc).
Visst, det är fortfarande igen som påstår att allt är frid och fröjd med några extra kilon, knän och leder kan t ex fortfarande ta stryk. Och det är fortfarande förenat med hälsorisker att vara väldigt fet eller väldigt smal. Men alarmistiska påståenden om utbredda och allvarliga hälsorisker för majoriteten av befolkningen däremellan, att kommande generation kommer att dö tidigare än dagens vuxna och andra dumheter kan nu förvisas från den seriösa diskussionen.
Läs gärna mer av Reasons Jacob Sullum här, för det lär väl i vanlig ordning inte vara några svenska nyhetsmedier som tar upp aldrig så underbyggda studier motsägandes fettalarmismen.
Freke
november 14, 2007 @ 3:24 e m
lite övervikt har verkligen ingen dött av men ren fettma kan ju bara inte vara bra 🙂
johnny
november 14, 2007 @ 3:49 e m
Testa engelska ordleken jag länkar till på min blogg.
Gurraguzz
november 14, 2007 @ 4:28 e m
Det är snyggt också, icke att förglömma.
/Mr BMI 26
Jonas
november 14, 2007 @ 5:04 e m
Det som är så oändligt trist med svensk journalistik är att man letar s k skandaler som är lätta att skriva om så som att någon har betalt en hantverkare svart. (Jag skulle aldrig göra annat än att betala hantverkare svart)
Man älskar att granska makthavarna som personer men har inte förmågan att granska den förda politiken. Väldigt få skriver t ex om föreslagna åtgärder verkligen leder till de resultat man säger sig vilja ha. Man granskar heller inte de mål politiker ställer upp verkligen är relevanta.
Finns det verkligen inget intresse bland den svenska allmännheten att läsa om sådant?
Så nej, detta kommer du knappast att få läsa om i svensk media trots att CNN talade om det.
Jakob
november 15, 2007 @ 9:39 f m
Henrik Sundholm: Jag är ganska övertygad om att din poäng är sann. Av samma anledning som rökning ibland kan bevisas mindre farlig av en studie som Philip Morris pumpat in stålar i. Det finns nog, minst sagt, en risk för att se vad man vill se.
Sen skulle jag precis som du Mattias, uppmana folk/makthavare att sluta peta i maten och fokusera på de människor i världen som inte har mat att peta i. Alltså, svält är ett akut problem i världen, fetma är ett lyxproblem.
Mattias Svensson
november 15, 2007 @ 10:47 f m
Henrik/
Den refererade studien är utförd av Katherine Flegal m fl som arbetar vid amerikanska CDC, alltså dem amerikanska folkhälsomyndigheten. Vad som skiljer den från tidigare studier bakom mer alarmistiska siffror är framför allt att hon tagit hänsyn till teknikutveckling och bättre sjukvård de senaste decennierna, vilket dramatiskt minskat riskerna för att insjukna i t ex hjärtsjukdomar. Och hon kommer trots allt upp till 112 000 årligen döda amerikaner pga fetma. En dramatisk skillnad från samma myndighets vida marknadsförda siffra på 400 000 några år tidigare, men knappast någon beställning från hamburger- och godisindustrin direkt.
Om vi lämnar spekulationerna så vet jag inga exempel på forskare på lönelistan hos dessa parter (de finns säkert, exempelvis i tvivelaktiga studier som försöker blanda bort korten kring huruvida specifika livsmedel som läsk eller snabbmat ligger bakom folks viktökning).
Däremot finns åtskilliga forskare med starka kopplingar till läkemedelsindustrin, som har ett direkt intresse av att så många som möjligt beskrivs som hälsofarligt tjocka, eftersom de då kan kränga bantningspreparat som medicin istället för som skönhetsmedel med den prestige och de subventioner som därav följer. (Se exempelvis Eric Olivers ”Fat politics” i detta ämne)
Eas
november 15, 2007 @ 10:50 f m
Jag håller med dig fullständigt. Vikthysterin är ju mest baserat på ett utseende inte hälsa. Själv är jag med i ett program på ett år som behandlar fetma och där är det ingen som strävar efter den gyllene BMI 20. Där vill dom att BMI ska vara under 30 efter det är det en utseeende fråga för sjukdomarna kommer efter BMI på 30.
tjockbertil
januari 24, 2008 @ 12:29 f m
Supersize my clothes. Hur enkelt fixar du kläder?
Just det detta är frågan hur lätt/enkelt köper du dina kläder?
Finns det en butik I din hemstad som saluför just din storlek eller måste du kuta runt staden och grannstäderna I jakt på din storlek.
Eller får du ofta svaret på din fråga som vanligtvis lyder.
– varför har ni så små storlekar?
– De är precis slut men vi har beställt och får in nästa vecka,
eller nä det är ingen som frågar efter så stora kläder,
eller fniss paddfia/tjockbertil skall kanske banta lite så kommer säkert detta plagg passa er
http://biggerclothes.blogspot.com/