Nu rotar politikerna i sopor

Dessvärre inte för att de blivit arbetslösa, utan för att de lägger sig i alldeles för mycket. Times rapporterar att brittiska sopgubbar nu ska bli striktare med regler och bötfällande. Soptunnornas lock får inte glipa, då töms inte soporna alls. Inte heller får tunnorna innehålla trädgårdsavfall eller sådant som politikerna tycker att medborgarna ska kompostera, då väntar uppsträckning och böter.

Och så rapporteras i samma artikel att så många som 40 procent av sopgubbarna – som i och med återvinningskorståget gått från att tillhandahålla en service till att agera uppfostrare, övervakare och domstol – blir utskällda. I wonder why?

Som jag skrev i Smedjan för något år sedan är det bara politiker som har råd att behandla människor som skräp, ett privat företag på en konkurrensutsatt marknad hade aldrig kunnat behandla sina kunder på ett liknande sätt.

Politikernas soprotande har dock sanktion på högsta nivå. I bakgrunden finns naturligtvis ett EU-direktiv. Undrar om ens EU-minister Cecilia Malmström, som tycker att det är ett mervärde att EU finns i våra kylskåp, gillar att EU adderat nitisk sopinspektion till sin digra kompetenskatalog.