Nudge, nudge, wink, wink, say no more. In fact, shut up already!
Som en ovälkommen tafsare på tunnelbanan pressar de sig mot en. ”Nudge, nudge.” Plötsligt haglar referenserna över mig, här och där och där och i min mailbox. Det är Thaler och Sunstein som lyckats kränga sin gamla oxymoron ”libertariansk paternalism” med en ny etikett: ”Nudge”. Termen är bara ännu en lam insinuation för att dölja en desperat längtan att dominera oss in på bara kroppen, styra och bestämma över våra vardagsbeslut.
Thaler och Sunstein argumenterar för en omfattande statlig inblandning i att sätta default-positioner för allt möjligt och omöjligt, allt från att gömma desserter för att få folk att hålla vikten, till att rättfärdiga arbetsmarknadslagstiftning med att “den som vill kan ju betala böterna för att bryta mot reglerna”. ”Knuffen” är en armbågstackling på vårt självbestämmande, med förvirrande gränsfall som gjorda för att öppna garderobsdörren för suktande sociala ingenjörer som absolut inte är paternalister, men…
Jag har försökt att mota dumheterna här och här. Det kommer mer i min antiförmynderibok. Men jag befarar likväl att ”Nudge” kommer att bli en intellektuell sommarplåga, lika korkad, irriterande och påträngande som sina musikaliska motsvarigheter.
jopannes
juni 26, 2008 @ 1:25 f m
Som Will Wilkinson sa här:
http://www.cato.org/event.php?eventid=4526
Varför föreslår de inte ”libertarianskt paternalistiska” lösningar för områden där staten redan reglerar vårt beteende? Få folk att använda säkerhetsbälte genom att ändra deras ”choice architecture” i stället för med tvång….
Mattias Svensson
juni 26, 2008 @ 9:03 f m
Det är ännu en mycket god poäng. Tack för tipset.
Voltaire
juni 26, 2008 @ 2:10 f m
http://www.youtube.com/watch?v=RxPUvQZ3rcQ
Vad säger du om det?
Anonym
juni 26, 2008 @ 5:31 e m
I grunden är det en fråga om hur rationell man kan vänta sig att människan är och det är en relevant fråga. Den frågan måste liberaler kunna svara på. Det är inte alltid som ditt svar, Mattias, har varit så övertygande.
”De inser inte att människor mycket väl kan se ett värde i att bestämma själva utan att vara bra på det eller att välja rätt.”
Men om man ser det värdet då kommer man att använda sig av möjligheten att göra en opt out.
Jag tycker att argumenten emot liberalistisk paternalism ligger på ett annat plan, nämligen vad vi människor i grunden är födda att bli. Enligt mim mening, fria individer som försöker styr våra egna liv. Om man nu absolut vill ha en förmyndare då ska man göra en opt out. Det enda jag kräver av dem som inte vill välja är att de väljer sin förmyndare.
DEt finns en ironi i frågan nämligen att i Sverige har opt out varit en framgångsrik metod att komma bort från paternalism. Alla var anslutna till televerket och amf men plötsligt fick vi byta och så gjorde miljontals svenskar.