Nyliberal nostalgi

– Är du fortfarande anarkist?

– Nej, jag är anhängare av nattväktarstaten.

Till nästa nummer av kulturmagasinet Voltaire sitter jag och skriver en artikel om hur det var att vara nyliberal på 90-talet. Det bredare temat är varför västern och östern inte längre är röd och varför allt hände -67 och inte -68. Jag skriver lite om att nyliberalismen i Sverige till viss del är den frihetliga delen av -68 som drygt två decennier för sent tar sig till Sverige – och dessutom tar omvägen via SAF och moderaterna.

Replikskiftet ovan blev inledningen till en lång och vacker vänskap mellan undertecknad och Johan Norberg och utbyttes vid releasen av Frihetsfrontens nyliberala populärmagasin Ego (minns ni det, med Orup-intervjun där han förespråkar legalisering?) som senhösten 1992 delades ut i hela Stockholm. Festen hölls naturligtvis på St Eriksgatan 89 och övergick framåt kvällen i nattklubben Tritnaha.

Dagen efter kunde jag dela ut Ego-tidningar till deltagarna vid Moderat skolungdoms höstkonferens i Västerås, till visst förtret för nyvalde MUF-ordföranden Fredrik Reinfeldt som kritiserat Frihetsfronten för att låta illegal verksamhet finansiera opinionsbildning.

Många minnen blir det.