Varför jag gillar DN Kultur

Gustav har i en kommentar till mitt lästips angående en korkad artikel av Ulrika Kärnborg, dömt ut hela DN Kultur som okunniga. Jag håller inte med. DN Kultur producerar också det överlägset bästa i sin kategori. En redaktion som kan låta Maciej Zaremba djupdyka i samhällsfenomen på det sätt han gjort om Kosovo, sjukvården och facket kommer alltid att ha min beundran, och när de producerar artiklar som den här dessutom min kärlek.

Sedan blir det i det dagliga ofta hatkärlek på grund av den bisarra vänsterslagsidan. Det är kvävande monotont, men också ofta läsvärt och intressant. Det är inte Aftonbladskuferier med mångordiga konspirationer, utan obekväma frågor och konsekventa resonemang. Nina Björk låter sitt hat flöda mot minsta uttryck för den liberala frihetstanken, men är i detta också konsekvent och påläst. Göran Greider är också som bäst när han får kasta masken och bre ut sig, vilket han gör på DN Kultur. Synd bara att de inte tillåter någon som helst kritik eller debatt när de kör på med exempelvis planekonomi som lösning på miljöproblemen.

Jämför med SvD som är ett småtrist, pompöst jaså, och som satt sin särklassigt bästa skribent Lena Andersson att titta på TV. DN Kulturs chefredaktör Maria Scottenius är förvisso ett irrelevant miffo, men detsamma gäller SvD:s Carl Otto Werkelid. Båda är självutnämnda företrädare för ett kotteri som bedömer uppskattningen av kulturen i antal bidragspengar från staten.

Och så har ju DN Kultur Rocky varje dag. Där snackar vi utklassning.