På jakt efter den intellektuelle Per Wirtén
Jag läser en artikel av Per Wirtén på socialdemokratins Dagens Arena (hittad via Boris). Den sägs handla om Boris Benulics och Johan Norbergs kritiska bok om Naomi Kleins ”Chockdoktrinen”. Det är som att läsa ett dokusåpareferat. Stycke efter stycke om vem som är ”extrem”, vem som klär av vem och vem som är arg.
En mening ägnar Wirtén åt saken, allt det som noggrant beläggs i Norbergs och Benulics bok (och på andra ställen). Att Klein berättar en saga genom att rycka citat ur varje sammanhang, ge dem totalt motsatt betydelse mot vad avsändaren slår fast, ljuga om historia och fantisera ihop samband. Eller egentligen inte. ”Johan Norbergs kritik träffar säkert rätt i några fall, men hugger i sten i andra.” skriver Wirtén. Det avslöjar bara att han inte vet vilket, inte ens försökt ta reda på fakta. Wirtén kunde inte bry sig mindre. Han vill ju tro att sagan är sann.
I artikeln och rubriken avfärdar Wirtén därtill en skolbildning, den neoklassiska vid Chicagoskolan, känd för att ha förnyat nationalekonomin genom öppenhet mot ekonomisk historia, juridik, filosofi och samhällsvetenskap, i motsats till matematisk-teoretiskt modellerande och hemligt, upphöjt dikterande som var keynesianismens signum. För detta är de tydligen ”leninister”. Argument till stöd för slutsatsen? Du skojar. Men det blev en klatschig rubrik.
Det här är ett mönster som går igen. I vintras hade Per Wirtén ett inlägg i OBS-debatten kring kultur och nyliberalism där han polemiserade mot en egen fantasi där kultur var irrationellt och därför inkompatibelt med en superrationalistisk och strikt ekonomistisk liberalism. Att liberalismen formulerades som en teori om individens rättigheter och begränsad statsmakt av John Locke och uppstod som en livsstilstolerans kring rätten att utöva sin religion långt innan Adam Smith konstaterade de ekonomiska fördelarna med en fri marknadsekonomi vet han kanske inte om, eller så bryr han sig inte. Inte heller verkade det bekymra Wirtén att just de där intensiva perioderna av handel och rikedomsskapande gått hand i hand med kulturell förnyelse, renässansen i Italien, Hollands uppsving på 1600-talet eller för all del den industriella revolutionen som i sin grå process av oanat välståndsskapande även gjorde konstens alla medier tillgängliga för den breda allmänheten. Nejnej, Wirtén hade ju på sin kammare kommit på en teori om varför nyliberalism var oförenligt med konstnärlighet, detta fick bli tesen som med småfnissig förtjusning tuggades i radio.
Enda gången jag själv träffade Per Wirtén tuggade han mest mat. Voltaire hade bjudit in till diskussion kring Ayn Rand. Wirtén kom utan att ha läst en rad. Bidraget till diskussionen blev därför gymnasieobstinat begreppskritik ”men det finns väl ingen individ” och lite plakatpolitik.
Jag inser att mina försök att återge Per Wirténs tänkande med exempel som dessa framstår som karaktärsmord och lyteskomik. Läsarens misstanke är säkert att jag vill sabla ner en meningsmotståndare. Wirtén själv lär väl undra varför jag är ”arg”, och kanske smickra sig själv med att omedvetet ha träffat ”mitt i prick” med någon av sina samhällsanalyser.
Anledningen är dock den omvända. Jag har inte velat döma någon på basis av ett enstaka dåligt framträdande, sådana gör vi alla. Därför har jag försökt att följa Wirténs skrivande i en alltmer desperat jakt efter intellektuellt tuggmotstånd och argument. Nu ger jag upp och ber bloggens läsare om hjälp. Finns det någon som har utbyte av Wirténs texter och analyser på något område? Någon för vilken han är en intellektuell förebild? Var ska jag leta för att hitta Per Wirténs förtjänster? Något måste det ju finnas som gör att han har anseende som en ledande socialdemokratisk fritänkare, intellektuell och kulturskribent. Eller?
Marcus
juni 4, 2008 @ 10:52 f m
Socialdemokrater har ju ingen ideologi utan enbart paroller. De kan ju inte ens själva definiera klassbegreppet. Marx är lite obekvämt att luta sig emot och vad finns då kvar? Jo! Att kritisera andra, vilket är svenska socialdemokraters inriktning, eller att ljuga (Klein).
Johan
juni 4, 2008 @ 11:05 f m
Hej, jag är en ung SSUare och jag tycker ju det här med politik är superkul lixom!
Pers texter tycker jag om, de är lätta att fatta och att hålla med om! Jag tycker politk skall vara enkelt. Det måste vara demokrati och om liksom massa folk tycker en sak så måste det ju vara så. Det bara muffare som hela tiden skall krångla till det med massa teorier och sånt. Per skriver så alla fattar lixom och därför är det jättebra, mycket bättre än alla högermänniskor som bara skriver så de rika skall fatta.
🙂
Hansa
juni 4, 2008 @ 11:06 f m
Han kanske har personlig karisma eller sexappeal som gör att han går hem i kotteriet? Brukar det inte vara väldigt betydelsefullt för vänsterintellektuella, poserandet och ikonbilderna? (Che, Fidel, Stalin, Majakovski etc)
Dennis
juni 4, 2008 @ 11:07 f m
Han har skrivit en del bra saker om migration, papperslösa och flyktingsmuggling.
http://www.expressen.se/1.414133
http://www.expressen.se/1.416596
http://www.expressen.se/1.418606
http://www.expressen.se/kultur/1.721385
Mattias Svensson
juni 4, 2008 @ 12:21 e m
Definitivt välformulerat och aktuellt. Ett bra reportage. Men intellektuellt sett samtidigt väldigt lättviktigt. Dagens sitation dödar. Fri invandring vore fint, men är inte lösningen. Jag äter musslor. Jaha. Nähä.
Christer
juni 4, 2008 @ 11:32 f m
Med en partiledare som Måna är det kanske inte så konstigt att Per Wirten inom socialdemokratin framstår som intellektuell och fritänkare…
kuk-olle fan-club
juni 4, 2008 @ 12:22 e m
jag känner inte till Per Wirtén, men för marxister är det ju viktigare att sitta i sin kammare och komma på lösningar utan att se sig omkrig i världen. Ingen empiriska undersökningar om deras teorier stämmer eller ej (eftersom de inte tror på att se sig omkring i verkligheten för att se om derar teorier stämmer).
Marxism går ju ut på att supa sig full med rödvin och lösa världens alla problem på fyllan, oavsett om deras lösningar är genomförbara eller om de ger oväntade konsekvenser (som oftast resulterar i att människor hamnar i misär och får svälta om dessa marxistiska ”lösningar” genomförs).
Marxismen är ju en utopisk samhällssyn, alltså har inget med verkligheten att göra… det är för drömmare och när dessa drömmar förverkligas så slutar det oftast i en mardröm…….
Mattias Svensson
juni 4, 2008 @ 1:19 e m
Nog för att marxismen har sina testuggare, men många av våra i ordets rätta bemärkelse ledande intellektuella har inspirerats av Marx. Gänget kring Spiked i Storbritannien med Furedi och Fitzpatrick är alltid läsvärda.
Henrik Alexandersson
juni 4, 2008 @ 12:26 e m
PW gör alltså ett nummer av att Klein kanske inte ljuger hela tiden. 🙂
Joakim
juni 4, 2008 @ 3:59 e m
Per Wirten skriver att nyliberalismen handlar om:
”Inga statliga regleringar, ingen jämlikhetspolitik.”
Jag är sjukligt trött på denna ihopblandning av orden jämlikhet och jämställdhet. Jämlikhet och jämställdhet är inte samma sak. Det finns väl INGEN ”nyliberal” som hävdar att folk INTE ska vara jämlika inför lagen? Och så länge folk är lika inför lagen, kan man aldrig uppnå jämställdhet.
Vänstern för inte jämlikhetspolitik; dom för jämställdhetspolitik, och det är en milsvid skillnad på dessa två begrepp. Om vi inte aktar oss kommer vänstern snart ta över benämningen på detta ord också.
Stephen Graye
juni 4, 2008 @ 4:27 e m
Johan: *asg*
Jacob Lundberg
juni 4, 2008 @ 6:30 e m
Även i Irakfrågan har han kastat ur sig påståenden utan belägg:
http://jacoblundberg.blogspot.com/2008/04/per-wirtn-och-verkligheten.html
Per
juni 5, 2008 @ 11:05 e m
Maste saga att jag betvivlar din intention att hitta det basta hos PW. Jag har last en hel del intressant (=ej svensk mainstreamvanster) genom aren i fragor som invandring (liberal), narkotika (liberalare an (s) ) och EU (federalist). Tidskriften han varit med och starta och drivit (Arena) tycker jag ocksa ar det intressantaste som svensk vanster har att erbjuda. Se till exempel numret for nagra manader (kan vara mer, har glomt) sedan dar de jamfor Europa och USA. Langt ifran det gamla vanliga Europeiska vanstergnallet. Minns ocksa Arenas debatt mot Ordfront och andra nationalistiska socialister i samband med Ordfronts publicering av den dar serbnationalisten for nat ar sedan. Vill mig minnas att han blev kallad lattevanster av nan vresig skogssosse. Bara det tycker jag ger lite poang 😉
Jag tycker tvart om att PW platsar i det frihetliga dream team du nominerade for en tid sedan
Mattias Svensson
juni 6, 2008 @ 9:58 f m
Per,
Att det finns intressanta saker att diskutera i Arena håller jag definitivt med om (om än inte att de kramar en överstatlig byråkrati som EU). Det gör mig desto mer konfunderad när jag inte hittar något sådant hos Per Wirtén. Medges att jag mest stött på hans generande försök att kritisera liberalismen eller förhålla sig till tänkare han inte läst en rad av. Han verkar förvisso vara en god stilist och i besittande av journalistisk talang. Men som tänkare och opinionsbildare – vilket rimligtvis är den förväntade funktionen på Arenas ledarorgan – där har jag fortfarande inte kunnat konstatera några som helst förtjänster. Gör du en annan bedömning, och på vilka grunder?
Fredrik
juni 6, 2008 @ 2:03 e m
Det var faktiskt en för jävla tramsig artikel han har skrivit. Stycken som detta får en att sucka högt:
”En orsak till att Klein provocerar så starkt är säkert hennes kön. Hon är en kvinna som självsäkert kliver in på en manlig domän, inte ber om ursäkt utan iskallt berättar en historia om global ekonomi och politik.”
Börjar inte genus bli lite som Hitler och Nazi-tyskland i debattsammanhang nu?
Gunnar
juni 6, 2008 @ 4:52 e m
”..Chicagoskolan, känd för att ha förnyat nationalekonomin genom öppenhet mot ekonomisk historia, juridik, filosofi och samhällsvetenskap, i motsats till matematisk-teoretiskt modellerande…”
Varifrån har du fått det här? Tvärtom var ju Chicagoskolan extremt matematiskt orienterad, och sluten mot andra discipliner med sina rigida formalisering och slutsatsdragande ur aprioi-axiom om hur marknader fungerar.
Och, förnyelse inom nationalekonomi under senare decennier kommer snarare från andra håll än Chicago. Teorier om asymmetrisk information, behavioral economics, agentbaserade teorier, spelteori et.c. har ju helt förändrat nationalekonomisk forskning. Chicagoskolans gamla teorier är knappast något man stöter på längre ovanför grundkursen.
Men, visst är Chicagoskolan fortfarande POLITISKT inflytelserik!
Mattias Svensson
juni 6, 2008 @ 6:21 e m
Möjligen tänker jag här neoklassisk ekonomi i bredare mening. Chicagoskolan breddade sig framför allt mot juridiken, Milton Friedman själv mot politiken. Thomas Sowell som läste vid Chicago tog sig an etniciteter, kultur och ekonomisk historia. Stigler och Friedman som utpekas som de två ledarna är ju inte heller särskilt lika i policyslutsatser, vilket pekar mot dogmatismen. Det var ju också delar av ett bredare klimat där ekonomin orienterade sig mot nya ämnen och områden, Buchanan och Tullock mot public choice t ex.
Men visst. Att läsa nationalekonomi vid ett svenskt universitet på 90-talet var knappast fritänkandets bastion på jorden, utan ett ensidigt modellerande. Österrikare visste de knappt vilka det var. Fast det är knappast Milton Friedmans fel.
Och det politiska inflytandet hade ju kunnat vara större. Då hade vi åtminstone fått en krympande statsmakt, lägre skatter och sluppit det vanvettiga kronkursförsvaret. Det enda som märks av Friedman i Sverige är väl skolpeng i lättvariant och att vi röstade nej till EMU till förmån för oberoende centralbank och marknadsvärderad växelkurs.
jojjo
juni 6, 2008 @ 8:05 e m
Kolla på klipp med Friedman på youtube. Man kan knappast tänka sig en mer ödmjuk människa.
Per
juni 7, 2008 @ 7:57 e m
Inte säker på att jag förstår exakt vad du menar. Att vara god stilist och talangfull journalist men dålig tänkare och opinionsbildare? Jag vet inte riktigt vad du syftar på här. Jag har ingen mer kunskap om PW än den från relativt flitigt läsande av Arena och sporadiskt läsande av Expressen kultur. Jag håller med om att Dagens Arena är en besvikelse, speciellt PW och Kielos som jag hade höga förväntningar på, de andra vet jag inte så mkt om eller hade inte några förväntningar på (Elmbrant).
Jag vet inte om han är eller anses vara en ”ledande socialdemokratisk fritänkare”, men om han är det så betyder det inte per automatik att han kritiserar (s) från höger. Tycker faktiskt att gänget kring Dagens Arena har en poäng när de säger att förnyelse har blivit synonymt med kanslihushöger. Förnyelse kan ju också vara att lägga om kursen vänserut (och för m högerut…) Att du inte tycker att EU ska bli mer federalt gör det inte till en ointressant tanke. (Kanske inte heller särskilt unik, men i Sverige är det ju faktiskt ganska ovanligt att framföra den åsikten)
Att vänstertyckare polemiserar mot sin egen fantasibild av liberalism är tyvärr alltför vanligt. De tenderar att blanda ihop liberalism med konservatism/försvar av privilegier. Vilket naturligtvis är fel. Detta är dock inget specifikt för PW utan ett globalt fenomen. Önskar att vänstern kunde inse att liberaler och socialister är allierade i kampen för negativa rättigheter och att debatten sen står i vilken utsträckning staten ska garantera positiva dito.
Mattias Svensson
juni 7, 2008 @ 8:07 e m
Jag kan mycket väl haft otur och mött PW när han är som sämst, just därför vill jag ha konkreta tips på där han är bättre. Håller med om att DA är genuint ointressant. Träffande iakttagelse det där med ”förnyare”. Det var rätt länge sedan Karl-Petter Thorwaldsson och ”empowerment” kändes nytt och utmanande. Där har ju även Esbati en poäng angående liknande motsättningar i vänsterpartiet.
fgfg
juni 8, 2008 @ 12:00 e m
När det gäller nationalekonomi på sthlms universitet på 2000 talet så ärdet keynes som gäller (sen smygs även marx in på diverse kurser)… Det känns som bortkastad tid….entrepenörer, friedman, chicago- & österrikiska skolan nämns inte överhuvudtaget…
När lärarna skriver forskarrapporter som ”Foreign Aid: an Instrument for Fighting Communism” så undrar man vart man har hamnat…
Gunnar
juni 8, 2008 @ 3:23 e m
”entrepenörer, friedman, chicago- & österrikiska skolan nämns inte överhuvudtaget”
Entreprenörskapskurser kan du läsa i företagsekonomi, dock är det mest frågan om postmodernt flummeri.
Inom makroekonomi har mycket riktigt Keynes rehabiliterats på monetaristernas och nyklassikernas bekostnad. Just eftersom Keynesianismen lever inom praktisk politik, dock i något modifierad form.
Chicago-skolan har alltid varit mer framgångsrik POLITISKT än den varit inom ekonomisk forskning. Friedman t.ex. var ju bättre känd som politisk propagandist än som seriös forskare. Nutida ekonomer sysslar oftare med mer moderna områden som asymmetrisk information, behavioral economics, agentbaserade teorier, spelteori.
Självklart tar man inte upp österrikarna inom seriösa kurser i nationalekonomi. Det skulle ungefär vara som att bjuda in Flat Earth Society till geologikurser. 🙂
Mattias Svensson
juni 8, 2008 @ 4:19 e m
Åja, Friedman sprängde trots allt tanken på Phillips-kurvan genom att titta på statistisken istället för att acceptera trossatsen. Och bjöd på en rätt ambitiös penningpolitisk historia.
Att han dessutom var involverad i att avskaffa den amerikanska värnplikten hedrar honom, men det gör ju inte att man kan negligera honom som ekonom.
Att österrikarna negligeras bygger nog snarare på att deras långt mer verklighetsnära beskrivning av marknaders funktionssätt inte låter sig reduceras till matematiska formler och modellerande kring en ”perfekt konkurrens” som egentligen beskriver en stillastående fantasi. Priser som informationsbärare och omöjligheten att kalkylera ekonomiskt utan konkurrensprocessen (som förstås som en sökprocess där man inte på förhand vet vilket alternativ som är att föredra) är teorier på vilka man kan förstå vad som pågår i en marknadsekonomi. Men det är klart, vill man bedriva social ingenjörskost ska man nog hålla till i modellerandet.
Gunnar
juni 9, 2008 @ 10:35 f m
”Att österrikarna negligeras bygger nog snarare på att deras långt mer verklighetsnära beskrivning av marknaders funktionssätt inte låter sig reduceras till matematiska formler..”
Nja, att de österrikiska teorierna inte låter sig formuleras analytiskt beror nog snarare på att de är retoriskt uppmanande i viss politisk riktning snarare än logiskt sammanhängande.
Just saknaden av analytiskt innehåll och den starka politiseringen är vad som diskrediterat österrikarna bland nationalekonomer. Att skolbildningen överhuvudtaget fortfarande existerar beror nog rätt mycket på den ”warm glow” effekt det ger till nyliberala ekonomstudenter som inte ids lära sig matematiken som krävs inom modern mikroekonomi.
Därmed inte sagt att all österikisk ekonomi är värdelös. Hayek’s artiklar om marknaden som informationssystem var onekligen insiktsfull. Hans förvirrade evolutionära teorier var dock mindre bra.
Per-Olof Samuelsson
juni 10, 2008 @ 5:40 e m
Möjligen finns det en del icke-österrikisk ekonomi som inte är helt värdelös. Thomas Sowell brukar t.ex. ha vettiga synpunkter, fastän han lite löst räknas till Chicagoskolan.
Men visst har ”österrikarna” en politisk agenda. Majoriteten av dem är för laissez-faire-kapitalism. Och det har ju politiska implikationer, som t.ex. att staten ska syssla med det den är till för, inget annat.
Och sådana idéer stänger dem förstås effektivt ute från de statligt subventionerade köttgrytorna.
Roberth Ström
juni 13, 2008 @ 10:46 f m
Varför varför är vi så vänster i detta land? Dn kultur är praktexemplet på detta. Värre vänsterträsk finns nog bara i Nordkorea. Johan Norberg har gång på gång visat fördelarna med kapitalismen. I hans böcker och filmen han gjorde för channel 4. En film som naturligtvis inte visats i Sverige för här är allt sånt så hemskt. Den globala kapitalismen har gång på gång visat sig lyfta länder ur fattigdomen. Varför ser vänsterfolk inte det? Varför hatar folk något som är bra?
Roberth Ström
Gunnar
juni 13, 2008 @ 5:50 e m
”Men visst har ”österrikarna” en politisk agenda.”
”Österrikare” sysslar tyvärr oftast med politisk propaganda utan vetenskapligt innehåll. Just detta är anledningen till att ”österrikarna” inte tas på allvar på seriösa universitet.
Mattias Svensson
juni 14, 2008 @ 12:51 e m
Gunnar, du menar att deras ekonomiska analys döms ut på grund av deras politiska slutsatser? Det håller jag med om. Vill du ha riktiga propagandister inom ekonomskrået så har du ju keynesianen/Stockholmsskolans Gunnar Myrdal, vars ”Kris i befolkningsfrågan” är lika galet fel som hans policyrekommendationer rörande räntesättning eller hans analys av Asien (Kurt Wickman har gått igenom det senare). I det fallet var de politiska slutsatserna och den direkt grötmyndiga propagandan inget hinder.
Sedan skulle jag föreslå att du anlägger en sakligare ton och kommer med argument, visst det är kul att provocera men jag tror att många av oss skulle bli (positivt) provocerade även om du argumenterade i sak.
Per-Olof Samuelsson
juni 14, 2008 @ 10:22 f m
De där ”seriösa” universiteten det pratas om här måste ju slicka in sig hos staten för att få pengar till verksamheten.
Och att kritisera den österrikiska skolan med sådana argument som att det finns charlataner som inte ”tar den på allvar” är så urbota dumt att jag inte ens ids kommentera det. (Att sådant lärs ut vid våra universitet, däremot, förvånar mig inte ett dugg.)
Gunnar
juni 14, 2008 @ 5:45 e m
”du menar att deras ekonomiska analys döms ut på grund av deras politiska slutsatser?”
Nej, på grund av att de redan innan de gör sin analys bestämt sig vilka slutsatser de ska komma fram till. De är ofta politiska åsiktsarbetare snarare än ekonomer.
”Sedan skulle jag föreslå att du anlägger en sakligare ton och kommer med argument..”
Jag skrev att just saknaden av analytiskt innehåll och den starka politiseringen är vad som diskrediterat österrikarna bland nationalekonomer.
Skarpt uttryckt kanske, men jag vet inte hur jag ska uttrycka det snällare. Anhängarna av ”österrikarna” avfärdar ju matematik och statistikanvändning på oklara grunder, och ersätter det med verbala framställningar utan analytisk stringens. Det är mer frågan om retorik i syfte att påverka politiskt, än om ekonomiska analys i egentlig mening.
Per-Olov, du anklagar alltså nästan hela kåren av akademiskt utbildade nationalekonomer för att vara charlataner och mutade av staten?
Mattias Svensson
juni 14, 2008 @ 6:00 e m
Okej, vi prövar tesen. Böhm-Bawerks ränteteori och Mises konjunkturteori föregår deras politiska slutsatser, kronologiskt och faktiskt. Menger är ju mest känd för att som en av tre ekonomer ha formulerat marginalnytteteorin. Hayek var socialist tills Mises presenterade omöjligheten i att planera ekonomin utanför marknaden i den sk kalkyldebatten. Han fortsatte att finna socialisternas intentioner och värderingar sympatiska, och bytte således policyslutsatser pga den ekonomiska analysen. Inte tvärtom. Och Keynes General Theory är ju politisk, lång och inte så matematikfylld den heller. Jag tycker därför inte att kritiken håller.
Ulf
februari 28, 2010 @ 4:02 f m
Per Wirténs förtjänst är att han har Björn Elmbrant som förebild. Du vet, han som konstaterat att det inte är vädret som spelat SJ ett spratt på sistone utan marknaden.
Ulf