Skämtet som snart kan bli allvar

Bestraffa restauranger som serverar feta personer. Det förslaget har valsat hela vägen genom Missisippis lagstiftande församlingar, men är nu föremål för upprörd kritik, till och med från kända matförmyndare. En av förslagets upphovsmän, republikanen John Read, svär sig nu fri och säger att man bara vill väcka debatt kring fetmaproblemet. Förslaget var aldrig tänkt att gå igenom, och han garanterar sitt veto.

Problemet är bara att nästa gång kan det vara på allvar. När moralpaniken väl är i rullning är demonisering och straffansvar för näringsidkare inget ovanligt. I Sverige kan kioskägare sättas i fängelse om de råkar sälja cig till någon som är under 18 år, regeringen vill rentav skärpa maxstraffen till nivåer som gäller för misshandlare och våldtäktsmän.

More to the point. I Storbritannien har det regeringsknutna vetenskapsorganet Foresight redan lagt fram ett förslag med sådana implikationer. De förutser/föreslår att den nya tekniken kommer att kunna användas för att införa kaloriransoner. Ett förslag som, om det ska upprätthållas, måste kombineras med någon form av straffansvar, som förmodligen är lättare att lägga på de ”giriga kapitalisterna” än på de feta individerna.

Och från Los Angeles rapporteras om en kvinna i livsmedelsbranschen som redan avtjänat ett fängelsestraff. Hennes brott? Hon sålde grillad korv inlindad i bacon, vilket lokala hälsovårdsmyndigheter menar är alldeles för hälsovådligt. Att korvarna är ”kriminellt goda”, en del av den lokala kulinariska traditionen och att folk faktiskt vill ha dem riskerna till trots, är ingen ursäkt i byråkraternas ögon.