Slag under bältet, eller generande intellektuell nakenhet?

Boris Benulic och Johan Norberg kommer nästa månad med en bok där de går igenom Naomi Kleins Chockdoktrinen. Den har fått titeln ”Naomi Kleins Nakenchock: Exklusivt avslöjande – allt om kejsarinnans nya kläder”. En ironi och referens till såväl kvällstidningar som ett känt litterärt verk i sagogenren som torde vara uppenbar. Närmast övertydlig, kan man tycka.

Så icke för den vänster som vissa anser vara så intellektuell och fritänkande. Bara titeln har fått Arenas Håkan A Bengtsson att gnöla om ”den sexistiska undertonen”. Jo, Norberg och Benulic har även utlovat ”avklädning” av Klein å offentligt seminarium vet han att upplysa om. Eftersom detta var förra året hade Bengtsson förvisso enkelt kunnat förvissa sig om att det inte involverade annat än metaforisk och intellektuell nakenhet, men varför bry sig om sådant. För de mentala puritanerna i vänsterns tankesmedjevärld är till och med metaforer hämtade från HC Andersen sexistiska. Därför gör jag nog bäst i att inte likna Bengtsson vid en viss prinsessa.

Bengtssons självuppfattning är nog närmare en intellektuell Stålmannen, någon som med sin röntgenblick klarar av att se väsentligheterna i en bok han inte ens läst. Alltid imponerar det på någon.