Spädbarnsdödligheten, tillväxten och välfärdsstaten
På DN Debatt har ett antal forskare försökt leda i bevis att en stor och generell välfärdsstat med omfattande familjepolitik som ensidigt gynnar förskolor och två arbetande föräldrar, minskar spädbarnsdödligheten. Något de menar sig ha ”ett moraliskt ansvar att analysera och kommunicera”.
I papperstidningen finns ett diagram som sägs visa att skillnader i spädbarnsdödlighet följer ”generositet” i familjepolitiken. Med Sverige och Norge som ”generösast” och med lite över tre döda spädbarn per tusen födda, men där Japan har någon decimal lägre dödlighet trots en låg skattning av ”generositeten”. I stort sett alla andra länder ligger sedan i ett spann mellan fyra och sex döda per tusen födda, med USA strax över sju. Att forskarna lyft ut detta diagram och resonemang måste betyda att det är ett av deras tyngsta argument för den tes om den universalistiska, nordiska välfärdsmodellens överlägsenhet.
I så fall är det inte mycket att yvas över. Sett över tid är sådana skillnader negligerbara. Sverige gick exempelvis från sex till fyra per tusen i spädbarnsdödlighet, alltså det spann där i stor sett alla nämnda länder ligger, på bara fyra år mellan 1991-1995 (Fig 2.10 här). (Extra pinsamt måste det vara för Ingvar Carlsson att den största minskningen av spädbarnsdödligheten i Sverige på senare år kom under den borgerliga regeringsperiod 1991-94 som han i ett desperat försök att skrämmas försökte hävda skulle fördubbla dödligheten ”eftersom de ville ha det som i USA”.)
Går vi tillbaka ytterligare ett decennium till början av 1980-talet hade Sverige den spädbarnsdödlighet som USA har idag, större skillnad än så är det inte mellan länderna i hela diagrammet.
De stora skillnaderna sker alltså över tid, och är en gemensam trend för i stort sett alla västländer. De som legat efter har dessutom kommit ikapp. Portugal går på 20 år från 1970-talet till 1990-talet från 50 till under tio döda spädbarn per 1000 och ligger idag omkring sex. Det är alltså tillväxten över tid som verkar vara den stora drivkraften bakom minskad spädbarnsdödlighet. Momentana skillnader bleknar i jämförelse, liksom naturligtvis Joakim Palmes et consortes slutsatser om skillnader i välfärdssystem.
Men det finns anledning att sätta frågetecken även för den momentana statistik som DN-forskarna använt sig av. Tittar man på FN:s statistik över 2004 så visar den att exempelvis Spanien (misstänkt frånvarande från DN-forskarnas diagram) har lägre spädbarnsdödlighet än Sverige och Finland, och längre ner i samma tabell kommer Frankrike och Grekland före Danmark och Norge. Denna momentanbild ger alltså inte alls samma entydiga stöd för den nordiska, eller ”generösa”, familjepolitikens överlägsenhet, vilket blir ytterligare en illustration av det vanskliga, för att inte säga bedrägliga, i hävdandet att decimalskillnader i ett i västvärlden som helhet väl hanterat samhällsproblem beror på skillnader i valet av välfärdsmodell.
Lägg till detta att två av forskarna kommer från det famösa ”Institutet för framtidsstudier” som tidigare gjort sig kända för hävdandet att sänkt fastighetsskatt hotar nativiteten (!), ja de visste tom att slå fast att det blir 20 000 färre barn. Då kan man med tillräcklig säkerhet konstatera att här handlar det om junk-science där forskarna letat belägg för en slutsats de redan bestämt sig för och sympatiserar med.
Det reser en annan fråga: Hur länge ska Framtidsinstitutets tendentiösa ideologiproduktion finansieras med skattemedel?
(Uppdatering: Fredrik Segerfeldt påminner om en rapport som visar att Sverige reda på 1960-talet hade längre livslängd och lägre spädbarnsdödlighet än andra jämförbara länder. Samt lägre skattetryck. Den stora staten som förklaringsvärde till välfärd är alltså ännu svagare.)
Anders HAnsson
oktober 18, 2007 @ 2:27 e m
Helt bisarrt att institutet för framtidstudier får finnas kavar! Speciellt i skuggan av att Arbetslivsinstitutet snabb stoppades. ALI utförde ju faktiskt en hel del riktig forskning.
Ulf L
oktober 18, 2007 @ 2:55 e m
När spädbarnsdöden blir så låg som några få per 1000 födslar så undrar jag om inte abortvanorna i de olika länderna spelar roll. Om man i Sverige upptäcker en missbildadning hos ett foster som gör att fostret inte skulle överleva länge efter födseln så tror jag att det aborteras och alltså inte räknas in i spädbarnsdödligheten. I länder med en annan inställning till abort kanske dessa barn föds och dör och noteras i deras statistik.
Vad jag vill säga är att spädbarnsdödlighet inte nödvändigtvis är ett entydigt mått på hälsovården i ett land utan kan influeras av de etisk moraliska tillståndet som råder i landet.
NDLundkvist
oktober 18, 2007 @ 4:10 e m
Milde Jeremias, vilket snömos de lägger fram. Detta föranleder mig att fråga om det är nån som vet om snacket om ”avsossefieringen” kommer att lämna snickarverkstan inom den här mandatperioden? Jag menar det kan liksom inte gå snabbt nog.
Martin Karlsson
oktober 18, 2007 @ 4:31 e m
Märkligt tillvägagångssätt du har: att döma ut en forskningsrapport baserat på hur forskarna presenterar sin forskning på DN Debatt. Det är som om jag skulle döma ut dina blogginlägg baserat på rubrikerna (i detta fall är det dock snarare avsändaren och de intressen han företräder som gör mig oerhört skeptisk). Vidare är det märkligt att döma ut en av de medverkande forskarnas kompetens baserat på ett politiskt debattinlägg – och detta retoriska grepp faller ju faktiskt tillbaka på dig själv om du tänker efter.
När spädbarnsdödligheten närmar sig noll blir en skillnad på två promille allt annat än negligerbar. Vidare kan du ju inte vederlägga resultat från statistisk analys genom att identifiera enskilda länder som bryter mönstret – detta visar bara att du inte har förstått vad statistisk analys går ut på. Därför faller också argumentet att Sveriges situation på 60-talet skulle motbevisa resultatet.
Sverige är förvisso annorlunda än andra länder. Den omfattande ekonomiska jämlikheten, vilken som bekant går längre tillbaka i tiden än välfärdsstaten – leder per automatik till bättre folkhälsa. Men det är väl just denna jämlikhet din uppdragsgivare vill att du ska motverka?
Mattias Svensson
oktober 18, 2007 @ 5:25 e m
Martin Karlsson/
Vad jag dömer ut är det forskarna väljer att lyfta fram från rapporten i sin artikel. Sedan kan man ju förmoda att detta är ett av de tyngre, snarare än ett av de svagare, stöden för deras tes och därmed ifrågasätta tesen.
Visst kan några promille spela roll om de var hyfsat konstanta, men som jag visat varierar såväl ordning mellan länderna som det absoluta intervallet med bara några års skillnad. Därmed blir det mycket vanskligt att dra tvärsäkra slutsatser med stora politiska implikationer. Att en uppenbar anomali i val av jämförelseland (Spanien) utelämnats är lite misstänkt, men spelar som sagt mindre roll eftersom slutsatsen ändå är skakig.
Och apropå skakig grund så är det rätt mycket kvacksalveri att påstå att folk blir friskare av att rikare grannar blir fattigare, vilket ditt resonemang låter påskina. En sådan sjuka har ett namn – avundsjuka.
Martin
oktober 18, 2007 @ 6:55 e m
Som sagt… du får gärna ta upp tveksamheter i den statistiska modellen de använt – jag är säker på att sådana finns. Men med enskilda exempel kommer du inte långt.
Att ökad jämlikhet medför bättre folkhälsa är oerhört väl dokumenterat i forskningen, så det empiriska sambandet borde inte ens Timbro kunna förneka. Däremot förs det en intensiv diskussion om varför detta samband finns. Att du hänför det till avundsjuka tyder på att du har en ganska begränsad förståelse för hur ett samhälle fungerar.
Martin Karlsson
oktober 18, 2007 @ 7:05 e m
För övrigt kan jag upplysa om att när forskningsresultat presenteras i media är det tvärtemot vad du påstår ytterst sällan de ”tyngsta” argumenten som läggs fram – utan de argument som är lätta att förstå för en lekman och som kan tänkas ge stort genomslag.
Robin Hood
oktober 18, 2007 @ 7:38 e m
De små skillnaderna i spädbarnsdödlighet har många orskakar. En ökad spädbarnsdödlighet kan till exempel bero på att en väl utvecklad sjukvård försöker rädda fler barn under tidigare graviditetsveckor, vilket är fallet i det kristna USA där man värderar ännu ofödda mycket högre. Resultatet är att barn som aldrig skulle födas levande i många andra länder (och därmed inte heller räknas in i spädbarnsdödligheten) föds i USA. Överlevnadschanserna minskar ju betydligt under tidigare graviditetsveckor, vilket resulterar i högre spädbarnsdödlighet.
Spädbarnsdödligheten är ett synnerligen dåligt mått för att jämföra kvalitet på sjukvård. Måttet skulle kunna göras bättre genom att bara räkna in de födslar som sker efter en viss graviditetsvecka, men så är alltså inte fallet.
Mattias Svensson
oktober 18, 2007 @ 7:54 e m
Men Martin, det är ju ändå forskarna själva som lägger fram sina argument i en debattartikel, och som valt ett diagram som tydligt ska visa på skillnader de hävdar finns. Skulle du då välja annat än de tydligaste argumenten för din sak?
Och om du hävdar att nivellering är bra för hälsan så hävdar du vad jag förstår även ett reversibelt samband där folk mår bättre om de rikaste blir fattigare, allt annat lika. Åtminstone den förändringen tror jag inte har de effekterna.
Och det handlar förmodligen, vilket inte minst illustreras av spädbarnsdödlighetens utveckling, om betydligt mindre skillnader än effekterna av tillväxt och välstånd på några års sikt.
Att ett mått som den kollektiva ”folkhälsan” inte räcker som argument för en viss social ordning förmodar jag också att vi är ense om. Eller?
Martin Karlsson
oktober 18, 2007 @ 11:53 e m
Jag har själv sett mina forskningsresultat läggas fram av andra i media betydligt oftare än jag gjort så själv, men jag vet naturligtvis inte hur det ser ut i detta konkreta fall. Däremot vet jag att kvaliteten på forskningen måste bedömas utifrån forskningsprodukten och inte dess disseminering.
Vad gäller sambandet jämlihket-hälsa så hör jag till dem som tror att det främst handlar om ett icke-linjärt samband mellan inkomst och hälsa. Därmed leder omfördelningar till förbättrad folkhälssa främst p g a att de som har det sämst ställt får det bättre – det räcker alltså inte att de som har det bra får det sämre.
Det finns dock starka skäl att tro att det utöver detta finns en oberoende effekt av jämlikhet som sådan, eftersom undersökningar visar att hälsan också påverkas av den relativa sociala position människor upplever att de befinner sig i.
Slutligen: även om du har fel på alla punkter beträffande de empiriska beläggen är detta naturligtvis inte tillräckligt för att argumentera för en annan social ordning än den Timbro vill se. Men du förväntar dig väl ändå inte att jag ska göra ditt jobb?
Mattias Svensson
oktober 19, 2007 @ 12:40 f m
Martin/
De som har det sämre upplever en större hälsoförbättring av samma inkomstökning än de som har det bättre, visst det kan jag köpa. Så är det säkert på samhällsnivå.
Likaså talar mycket för att en betydande del i detta beor av inkomstens former, att de kommer som erkänsla för vad man åstadkommit snarare än som transferering eller lottovinst, eller arv för den delen. Det senare begränsar värdet av sambandet på policynivå rörande politiskt system, beskattning etc.
Och det är ju lite petigt att i ena fallet kritisera mig för att dra växlar rörande forskningen efter att ha granskat ett påstående som ett gäng forskare valt att lyfta fram som belägg för sin slutsats, och samtidigt själv få argumentet att folkhälsoskäl inte räcker som argument för slutsatser rörande politiskt system, till ”fel på alla empiriska punkter”. I det sistnämnda fallet tycker jag definitivt att en värderings- och åsiktskorrigering bör ske, så då är jag väl av en mer empirisk natur än du 😉
Ron
oktober 19, 2007 @ 3:06 f m
Socialstyrelsen uppger att Sverige utförde 36.045 aborter under år 2006.
På 10 år rör det sig alltså om cirka 350.000 ofödda barn som aborterats inom Sverige.
Spädbarnsdödligheten uppges i DN-artikeln vara 3,4 per 1000 födslar.
Enligt socialstyrelsen (länk nedan) uppgår aborterna till cirka 20,6 per 1000 födslar, d.v.s. en siffra som är cirka sex gånger högre än spädbarnsdödligheten.
Källa:
http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2007/9723/Sammanfattning.htm
Gertkvist
oktober 19, 2007 @ 7:53 f m
En laddning forskare som forskar om jämställdhet i vården kommer fram till att jämställdhet i vården är bra. Vad överraskande att de inte velat avskeda sig själva …
Med tanke på att Japan har högst medellivslängd i världen samtidigt som pensionerna är tämligen låga och skräckberättelserna om pensionärs-misär många måste jag förena mig med Mattias om att vara skeptisk.
Johan
oktober 19, 2007 @ 9:15 e m
Den viktigaste kritiken mot debattartikeln är att jämförandet av spädbarnsdödligheten mellan Sverige och andra i-länder är direkt felaktig.
För i stort sett hela världen är gränsen för när barn blir barn graviditetsvecka 22. I Sverige sker det vid vecka 28. Därför har Sverige en alltid missvisande och för låg officiell spädbarnsdödlighet.
Kika gärna på mitt resonemang.
http://blog.jatilllivet.se/wordpress/?p=240
Michael Rosendahl
oktober 19, 2007 @ 9:25 e m
En massa snömos från ”Mr märkvärdig” alltså forskarnissen Martin Karlsson som i ljuset av debattinläggen ovan visar på det skenbart exakta i samhällsvetenskapen. Och det vanskliga i att dra alltför stora växlar på sköra statistiska samband av olika slag. När man går bakom siffrorna ser man att det finns en massa nonsenskorrelationer och framförallt en social verklighet som t.ex. Ron och Ulf L förtjänstfullt pekar på i sina inlägg ovan. Jag kan inte få bort känslan av att DN-forskarna i förväg bestämt sig för att ”big government” är bra och att detta nu ska bevisas vetenskapligt. Lägg ner detta sosse-institut eller låt åtminstone skattebetalarna slippa finansiera socialistsmörjan!
LeoB
oktober 20, 2007 @ 12:09 f m
Mattias,
Angående nedgången i spädbarnsdödlighet 1991-1995 så finns det en artikel i Läkartidningen 2005-06-01 där man, om jag förstår det rätt, kan läsa att nedgången troligen beror att man 1988-1991 blev medveten om faran att låta spädbarn sova på magen.
Naturligtvis kan man ge äran av detta till den borgerliga regeringen om man så vill, men för mig förefaller det överdrivet generöst.
William
oktober 20, 2007 @ 5:26 f m
”Går vi tillbaka ytterligare ett decennium till början av 1980-talet hade Sverige den spädbarnsdödlighet som USA har idag, större skillnad än så är det inte mellan länderna i hela diagrammet.”
Väntar med iver på att Timbro and friends ska börja resonera på samma sätt vad gäller bnp/capita. ”Går vi tillbaka till xx-talet hade USA den bnp/capita som Sverige har idag, större är inte skillnaden mellan länderna.”
Skillnaden är att då behöver vi inte jämföra med 1980, utan ungefär 2005, plus/minus ett år (förutsatt att vi räknar med marknadens, alltså individernas, valutakurser (vi kan förstås inte låta någon byråkrat sitta och räkna på hur många (vegetariska) hamburgare en svensk resp amerikan har råd med, eller något sådant dumt – planekonomi var ordet)).
Precis, USA ligger ungefär 2 år före oss vad gäller bnp/capita (deras bnp/capita är 4 % högre än vår*), allt annat är lögn. Sverige ligger 25 år före USA vad gäller spädbarnsdödlighet (förutsatt att den minskar med samma hastighet i USA som den gjorde i Sverige).
”Vi vill ha det som i USA”. =D
*
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29_per_capita
Mattias Svensson
oktober 20, 2007 @ 11:57 f m
Leo/
Det skulle aldrig falla mig in att anta ett kausalsamband mellan allt som händer i ett land, och sittande regering. Sådan dumdumlogik lämnar jag åt de inblandade. Vad jag konstaterar är att denna minskning hände under en period då Ingvar Carlsson förutspått drastiskt ökad barnadödlighet.
William/
En god poäng. Det var inte det starkaste argumentet, men så är USA lite av en avvikare i statistiken också.
LeoB
oktober 21, 2007 @ 11:59 e m
Mattias, är det inte troligt att det långsiktigt finns ett visst samband mellan ett lands politik och det sätt t ex hälsovård fungerar på? Politiken är naturligtvis inte allenarådande, men nog är den väl betydelsefull?
För egen del håller jag det nog för troligt att vår politik har påverkat spädbarnsdödligheten. (Men visst vore det bra med ett klarläggande av huruvida spädbarnsdödligheten räknas likadant i USA som här. Lite märkligt att ingen av dem som närmare vet yttrar sig över det.)
Mattias Svensson
oktober 22, 2007 @ 8:44 f m
Leo/
Ja att det finns samband mellan politik och utfall är nog oomtvistat, men effekterna följer inte mandatperioder på det sätt som ofta hävdas i politiska debatter. (Eftersom jag minns Ingvar Carlssons utspel, som faktiskt skrattades ut av församlade journalister, så tyckte jag att det var lite roligt att nämna när den största nedgången inträffade, men jag antyder inget samband med då sittande regering.)
Min poäng är att vi sett en liknande drastiskt minskande trend över tid i alla västländer, ner till ungefär samma låga nivåer. Att då ur momentana skillnader (som varierar beroende på mätår etc) dra långtgående slutsatser om de olika välfärdssystemen eller familjepolitiken i stort är bedrägligt.
Bo Malmberg
oktober 22, 2007 @ 9:40 f m
Färska siffror om spädbarnsdödligheten från UN, Population division
Sverige 3.3
Grekland 7.7
Spainen 4.4
Jag tror du har fått en tokig siffra för Spanien.
Mattias Svensson
oktober 22, 2007 @ 10:31 f m
Bo Malmberg/
Tack, där ser man. Då har alltså FN-förbundet Globalis fel i sin statistik som uppger Sverige 3, Spanien 3 och Grekland 4. Länken verkar i vilket fall ha uppdaterats sedan förra veckan för Sverige är nu före Spanien:
http://www.globalis.se/statistikk/helse/spedbarnsdoedlighet.
Eller kan det skilja så mycket beroende på jämförelseår eller källa?