Stadens flanörer diskriminerar personer med torgskräck
Så var det dags igen. Ännu en artikel om att rörelsehindrade, främst rullstolsburna, är ”diskriminerade” för att de inte kan ta sig fram överallt. I dagens SvD klagas över att de rullstolsburna inte har någon att stämma för detta. Ansvarige ministern Nyamko Sabuni menar att det självklart att ”bristande tillgänglighet” ska vara med i lagen mot ”diskriminering”. Nej, det är inte självklart, det är idiotiskt.
Vems fel är det att en del människor saknar förmåga att gå? Ingens naturligtvis. Varför ska man då straffa andra för det? För det är ju vad lagar om tillgänglighet mynnar ut i. Den som startat ett fik i en mysig lokal en halv trappa ner är plötsligt en brottsling drivandes ett illegalt etablissemang. Sak samma med alla som till äventyrs vill bygga balkonger i sin bostadsrättsförening, för kraven är idag att allt som byggs överallt ska vara handikappanpassat, inklusive alla större ombyggnationer. Det innebär att helt oskyldiga människor straffas helt i onödan med antingen enorma kostnader eller att avstå från att leva, bo och driva affärsverksamhet som de vill, bara för att några människor inte kan gå. Varför ska de, det vill säga de flesta av oss och särskilt affärsidkare av olika slag, betraktas som kriminella så fort alla lokaler inte är tillgängliga för precis alla?
I USA används sådana här lagar för att jaga hotellägare och småföretag som inte alltid lever upp till alla krav och direktiv. Advokater tjänar storkovan, företagen hotas av kostnader som äventyrar hela verksamheten. På samma sätt fördyras husbyggen av den obligatoriska handikappanpassningen, vilket försämrar tillgängligheten för alla som inte är mångmiljonärer.
Jag både förstår och delar sympatin med människor som inte kan gå, liksom ambitionen att undanröja hinder så att deras tillvaro blir enklare. Åtminstone till en gräns. Att ena sommaren klaga på restauranger som är otillgängliga, och nästa på att uteserveringar blockerar trottoaren är att både ha och äta kakan. Man kan inte trolla fram plats i en storstad. På samma sätt låter det fint att säga att samhället ska handikappanpassas, men om det innebär att alla vardags- och affärsbeslut ska fattas utan hänsyn till kostnader eller självbestämmande, och bara med tanke på några rörelsehindrade, då är jag inte med längre. Någras olycka kan inte rättfärdiga att man straffar andra människor för att leva, bo och driva affärer.
Men okej, en del menar verkligen allvar med det fullständigt handikappanpassade samhället, och lagar och stämningar som vägen dit. Då har jag två förslag.
För det första: Om det nu ska stämmas hit och dit för att rörelsehindrade inte kan ta sig fram överallt föreslår jag att de börjar med att stämma sina föräldrar. Orimligt? Definitivt, men om skulden för rörelsehindrades begränsade framkomlighet kan läggas på kaféägare en halv trappa ner eller en bostadsrättsinnehavare som vill bygga en balkong till sin lägenhet, så kan den definitivt härledas tillbaka till ursprunget. Lycka till.
För det andra: Varför stanna vid de rörelsehindrade? Personer med torgskräck ”diskrimineras” av alla stadens flanörer, varför vi med samma logik borde skaffa de senare ur vägen med hot om legala sanktioner för att de med sitt shoppande, promenerande och jobbande gör staden otillgänglig för den handikappade? Eller är inte psykiska handikapp lika mycket värda som fysiska.
Den där tiden när mänsklig hänsyn och mellanmänskliga relationer inte behövde detaljregleras i lag, var den verkligen så fyrkantig och kall i jämförelse?
Pelpet
juli 7, 2008 @ 1:47 e m
Numera finns det också trappklättrare för rullstolar, t.ex. denna, så troligen är det onödigt också. Låt istället handikapphjälpmedlen utvecklas. Jag kan inte tänka mig mycket bättre saker att spendera skattemedel på.
laban
juli 7, 2008 @ 2:12 e m
Handikappsanpassningen av städerna är väl bara början. Städerna utgör ju trots allt en försvinnande liten del av landets yta. Skog och mark måste anpassas till de rörelsehindrade! Varför ska vissa människor inte kunna stressa av med att plocka svamp och bär i skogarna eller njuta av fjällen? Jag har jagat i en del år och har aldrig sett några jakttorn avsedda för rullstolar. Är detta diskriminering i dagens Sverige?
Och den vackra skärdgården då? Inte kan vi väl utestänga människor därifrån? Så det är bara att börja anlägga ramper och hissar kors och tvärs i hela landet. Och bäst av allt är att staten vältrar över kostnaderna på enskilda markägare, för det är dessa som i slutändan kommer att stå där med stämningen i hand.
Tomas
juli 7, 2008 @ 3:12 e m
Jag drar mig till minnes ett avsnitt av Bullshit!, där de lägger en gubbe i nån sorts transportlåda som ser ut som en bår ombyggd till dykarklocka, något som man visst kan hamna i om man har något ganska sällsynt handikapp. Sen testar de om de kan komma in på olika handikappsanpassade ställen.
Givetvis går det inte.
Anonym
juli 7, 2008 @ 4:49 e m
Här är en rullstol som kan klättra i trappor själv utan assistanthjälp. Den är säkert inte gratis men verkar heljuste.
http://pagesperso-orange.fr/topchair/index_en.htm
Niko
juli 7, 2008 @ 5:19 e m
Mycket bra skrivet !
patrik
juli 7, 2008 @ 7:52 e m
Åkte buss för ett tag sen och satte mig rätt långt fram i en nästan helt tom buss. En eller två hållplatser senare kliver det på en gammal kärring som, när hon närmar sig mig, glor som om jag vore en slags terrorist eller mördare. Jag undrade för mig själv ”vafan har jag gjort nu då?” men då jag vred huvudet såg jag några slags symboler klistrade under fönstret där jag satt. Det var naturligtvis en handikappsymbol men sen var det även några nya jag inte sett, en gravid kvinna, en med kryckor samt en äldre person (en käpp var det med). Jag hade naturligvis satt mig på ”hennes” plats och därför var sur.
Jag tycker detta är lite sorgligt för om bussen varit full hade jag gärna stått upp och lämnat platsen till henne och hon hade förmodligen blivit glad på köpet men nu kommer hon aldrig att bli glad för hon vet att den som sitter där tvingas att flytta sig och inte hjälper henne av egen fri vilja. Jag kommer aldrig att få höra ”tack, så snällt av dig” i detta byråkratiskt reglerade land.
SOPTIPPSVÄRLD
juli 7, 2008 @ 10:07 e m
Mycket bra skrvet man. Kul att hitta några killar förutom oss själva som verklige kan skriva här inne.
Vi är inte många:)
Simon
juli 8, 2008 @ 12:58 f m
Håller med dig Mattias. Men menar nog också att det bästa vore om det inte fanns några funktionshinrade i Sverige. Då kunde dom ju heller inte göra några anspråk på en värdig tillvaro(=kostar pengar). Man är väl föfan inte DUM, om re inte vore för alla handikappade och deras krav så skulle vi kanske få uppleva lite tilväxt och utveckling i re här landet.
Har irriterat mig länge på det här nu, irritation övergick i ren ilska och tillslut en bloggpost. Vad gör vi åt saken?
Mattias Svensson
juli 8, 2008 @ 3:18 f m
I ditt fall nyktrar till och växer upp. Jag tror att det finns få saker som folk är beredda att tillmötesgå som en värdig tillvaro för den som utan egen förskyllan fötts exempelvis rörelsehindrad. Jag tror också att dåligt samvete inför handikappade leder till en överdriven hjälp- och omsorgsmentalitet, både på det personliga planet och i politiken. Det senare tror jag motiverade att du inte läser vad jag skriver, utan läser in något helt annat.
Ingemar S
juli 8, 2008 @ 12:10 e m
Verkligen ett modigt inlägg Mattias. Skulle gärna vilja höra den politiker som tar upp det här problemet. Läste för någon tid sedan att kostnaderna för vård enligt LSS exploderat och att statsmakterna mer eller mindre tappat kontrollen över dem. Jag har ingenting emot att hjälpmedlen för de med fysiska handikapp utvecklas men i takt med att fler går från ofärdighet till färdighet borde dessa kunna arbeta åtminstone i någon omfattning. Istället handlar mycket av diskussionen om hur njutningsmöjligheterna ska förbättras, pubbesöken, resor ja till och med bordellbesök har varit på tapeten i sammanhanget.
Marcus Fridholm
juli 8, 2008 @ 4:25 e m
Den smartaste är väl som påpekats att förbättra hjälpmedlen. Det kanske är dyrt, men ändå bra mycket billigare än att handikappanpassa hela Sverige. Dessutom kan hjälpmedlen anpassas till personens verkliga handikapp, medan handikappanpassning handlar om en eller ett fåtal sorters handikapp.
JD
juli 9, 2008 @ 9:56 e m
Bra inlägg. Och ang. bordellbesöken. Detta är naturligtvis en självklarhet, låt alla som av vilken anledning som helst besöka en prostituerad, manlig eller kvinnlig, rörelsehindrar eller inte. Så länge penningatransaktionen för de sexuella tjänsterna är frivilliga finns inget att invända.
”Jag tror också att dåligt samvete inför handikappade leder till en överdriven hjälp- och omsorgsmentalitet, både på det personliga planet och i politiken. Det senare tror jag motiverade att du inte läser vad jag skriver, utan läser in något helt annat.”
Kan inte annat än hålla med ovanstående. Samma sak gäller för övrigt icke funktionshindrade vuxna och barn i Sverige också. Välfärdsstaen skapar generationer av hjälplösa människor vilket får stora och markanta konsekvenser. Ta bara en sån sak att människor alltid ropar efter staten på hjälp även vid mycket små bekymmer, detta är något som skapats av att staten sedan årtionden kraftigt inskränkt individens handlingsutrymme. Svenskar uppfostras till att vara ”hjälplösa barn” i stället för handlingskraftiga vuxna.
Emma
juli 10, 2008 @ 4:26 e m
Helt sant! Det är en god tanke som slår ut väldigt fel… Och om man stämmer någon för en sån skitsak så har man ju verkligen lagt fokus på fel saker i livet!
Anonym
juli 11, 2008 @ 2:08 e m
Ju lättare det är för rullstolsburna att ta sig fram på egen hand, ju mindre hjälp (av ofta skattefinansierade assistenter) behövs. Satt själv i rullstoll pga sjukdom ett par månader och det var en fruktansvärt jobbig situation. Men för sjutton, sitter man i rullstol är det ju bara att hålla sig inne! Så slipper andra människor bry sig.
Mattias Svensson
juli 11, 2008 @ 7:07 e m
Jepp, enda alternativet till att kunna stämma varenda näringsidkare som kommer i ens väg och införa byggnormer för att handikappanpassa precis allt som byggs är ju att rullstolsburna sitter inne och förtvinar. Tänkte inte på det.
Palle Kuling
september 16, 2008 @ 7:39 e m
Nätet är ju uppenbarligen handikappanpassat. De känslomässigt handikappade kan blogga allsköns skit, varför skulle folk inte få rulla in på krogen då?
Mattias Svensson
september 16, 2008 @ 7:45 e m
Skrev jag någonstans att det skulle vara förbjudet?