Rättsväsendet knäar under knarket (korrigerad 0712)
Vi känner väl till historien. Åklagare som går på knäna, ett överbelamrat rättsväsende där rättssäkerheten äventyras och där man helt enkelt struntar i ärenden. Polis och rättsväsende som lägger brott som inbrott, olaga hot och ofredande på hög utan åtgärd (om man inte bjuder på tårta och sköter hela utredningen själv). Utredning av ungdomsbrott försenas systematiskt och lämnas utan påföljd. Av de fem misstänkta förövarna bakom dödsmisshandeln av Riccardo på Kungsholmen förra hösten väntade två på åtal för misshandel och ytterligare två hade anmälts utan åtgärd. De skulle inte ha varit på fri fot med ett fungerande rättsväsende.
Varför är rättsväsendet överbelamrat? ”Brist på resurser” lyder den populära förklaringen. Låt oss titta på en annan. Sedan 1997 har antalet personer som lagförts för narkotikabrott i Sverige näst intill fördubblats (ökat med 94 procent). Det handlar 2006 om 22 100 personer och utgör drygt hälften (54 procent) av det totala antalet lagförda personer för samtliga brott. (Korrigering: Felläst av mig. Narkotikabrott utgjorde 2006 nästan en femtedel av det totala antalet lagförda brott som 2006 uppgick till ca 119 700 personer. Narkotikabrott som huvudbrott har gått från 6 procent 1997 till 12 procent 2006 av det totala antalet lagföringar (BRÅ)) (BRÅ: Narkotikastatistik 2006) De flesta döms för bruk och innehav, vanligen till böter, några till fängelse – som MS-sjuka Susanne Eriksson som odlat cannabis för att kunna lindra sina smärtor, en metod som är vetenskapligt belagd, och för detta dömdes till ett års fängelse (genomsnittsstraffet för misshandel är fyra månader).
I andra ändan av straffskalan är över hälften (56 procent) av dem som döms till fängelsestraff på fyra år eller mer dömda för narkotikabrott. I Sverige är straffen för grov narkotikasmuggling värre än för dråp och bedöms betydligt allvarligare än väpnat rån och grov misshandel, med mer än dubbelt så långa straff som för våldtäkt och mer än tre gånger så långa straff som för sex med barn.
Denna massiva insats har inte satt några större avtryck i bruket av narkotika eller på dödligheten av missbruk. Tvärtom har den samvarierat med en viss uppgång i antalet narkotikarelaterade dödsfall, från 133 döda 1997 till en topp på 191 döda år 2000 och 152 döda 2003. Inte heller har perioden som helhet medfört någon nedgång i andelen personer som prövat narkotika.
BRÅ konstaterar att åtgärder mot narkotika är ett spaningsbrott. Att fler grips handlar alltså inte om att man springer på fler brottslingar, utan om att polis och åklagare gjort en medveten prioritering av dessa insatser framför andra, som därmed lagts på hög. Vi har alltså ett rättsväsende som ägnar uppemot hälften av sina resurser åt (frivilligt) bruk av diverse substanser, medan åtgärder mot tjuvar, våldsverkare och sexförbrytare är närmast sporadiska.
Även den som av moraliska och sociala skäl är benhårt emot narkotika måste väl för i jösse namn ställa sig frågan: Är denna prioritering av rättsväsendets resurser och insatser rimlig och försvarbar? Var finns utredningen och utvärderingen av den från politiskt, rättsligt och polisiärt håll medvetna prioriteringen av narkotikabrott framför andra brott de senaste tio åren? För visst finns det väl en sådan med tanke på alla utredningsresurser. Eller har narkotikabekämpningen bara varit en gökunge som under tio år vuxit sig fetare och fetare utan att någon ställt sig frågan vad vi får för alla pengarna, och vad vi försakar.
Marcus Fridholm
juli 8, 2008 @ 4:32 e m
Jag har väldigt svårt att bli upprörd över att folk brukar narkotika. Framför allt när det gäller vekare former som cannabis o.dyl.
För att vara tydlig, så brukar jag inget sådant själv.
Sen är det en sak att jag kan acceptera att man lagför de som smugglar stora mängder, men varför ge sig på brukarna?
Det är Beijerot all over again.
Hansa
juli 8, 2008 @ 8:36 e m
Väldigt givande bloggpostning. Jag har läst din och Johan I:s postningar i ämnet högt här hemma och vi diskuterar nu livligt. Tack!
HowardRoark
juli 8, 2008 @ 11:17 e m
Läste nyligen din artikel ”Liken lever” i magasinet neo. Det levande liket inom svensk drogpolitik stavas Nils Bejerot. Jag har läst några av hans böcker och en större misantrop får man leta efter.
Mattias Svensson
juli 8, 2008 @ 11:27 e m
Jag har träffat några av hans lärjungar. Bisarr upplevelse. Och så har jag läst ”Barn, serier, samhälle” som talar om serietidningar som barnkamarnarkomani. Så långt är dårskapen åtminstone underhållande.
Staffan
juli 8, 2008 @ 11:43 e m
Alldeles utmärkt skrivet Mattias. Den svenska narkotikapolitiken är absurd sedd ur många vinklar. När det gäller hur polisen väljer att prioritera sitt arbete och förkärleken för att just jaga partyknarkare så tror jag att det till rätt betydande del handlar om lättja. Vore jag polis skulle jag såklart hellre ”spana” på innekrogar och ha stekare som eventuellt verkar vara lite för mycket i gasen som arbetsmaterial än att åka runt i polisbil i nån dyster förort där man riskerar att tvingas ingripa mot riktigt otäcka typer.
Och om man utvidgar narkotikaspaning som vi gjort i Sverige till att gälla öven mycket små mängder substans för eget bruk så är det såklart lätt för polisen att trolla fram en finfin ingripande- och uppklarandestatistik,
Stephen Graye
juli 9, 2008 @ 9:47 f m
Jag är personligt motståndare till droger och har aldrig testat något som inte är legalt i sverige. Men efter att ha upptäckt bloggosfären och därigenom helt plötsligt fått ett perpektiv som är totalt annorlunda än det man är uppfostrad med har jag helt vänt. Inte så att jag är sugen på att prova, men att war on drugs ger mer problem än de löser, och där vi faktiskt många gånger trampar rätt hårt på människans frihet. Men jag möts av samma förbluffan varje gång jag diskuterar detta med alla andra än mina mest liberala vänner. Samma förbluffan jag kände, detta är faktiskt en åsikt man kan ha. Precis som med prostitution, det är nästan omöjligt att diskutera det med vanlig (icke upplyst liberal ;)) människa.
JD
juli 9, 2008 @ 9:43 e m
Mycket bra skrivet. Det var intressanta siffror ang. procent lagförda jag inte tagit del av tidigare.
Visst är det vansinnigt att prioritera moralistiska offerlösa ”brott” på det här sättet och samtidigt negligera verkliga brott och dessutom ge de tidigare större tyngd straffmässigt.
Detta skulle inte kunna ske utan en kraftig politisk snedvridning av debatten som regeras av ursvenska folkrörelser att många gånger jämföra med andra ”jugends” som håller ett löjligt låg och barnslig debattmässig nivå.
JD
juli 9, 2008 @ 10:01 e m
Det ska också tilläggas att en anrkotikalegalisering också i första hand är en konsumentssäkerhetsfråga.
Det säger sig självt att mycket skulle vara bättre om narkotikan producerades av storföretag i stället för olagliga hemmalaboratorier i Polen. Narkomanen skulle veta vad denna fick i sig, det skulle inte innehålla ovälkommet skadliga kemikalier och storföretag skulle kunna hållas ansvariga för sin produktion ur säkerhetssynvinkel.
Sedan att narkomanerna tvingas till att stjäla för att någonting med en väldigt låg produktionskostnad kostar multum eftersom tilggången och efterfrågan är kriminell är också en poäng. En annan att holländska mångåriga heroinister som fått heroin lagligt under decennier visar upp en arbetslöshet och social problematik i princip med folkgenomsnitt och mäkta högre än andra socialt utsatta grupper. Dessa heroinister har familj, barn jobb i princip som vem som helst, de är att (om man ska hårddra det) jämföra med nikotinisten på jobbet.
Nils
juli 10, 2008 @ 1:21 e m
Narkotikalagstiftningen är inte bara orsak till att polisen inte hinner med riktiga brott, den är dessutom indirekt orsak till väldigt många av de senare. Om narkotika var lagligt att importera, framställa och försälja skulle varken motorcykelgäng, maffia eller särskilt många terrororganisationer överhuvudtaget kunna existera.
Friedman säger det bra: http://www.youtube.com/watch?v=oyystXOfDqo
Emma
juli 10, 2008 @ 4:18 e m
Hm efter att ha läst många kommentarer så börjar man ju undra.. Visst så kanske inte resurserna alltid används på rätt sätt, men att legalisera droger?? Det tror jag inte ett dugg på. Visst finns det alltid olika sidor av saker och allting är inte alltid svart eller vitt. Men om droger var legala så skulle ju definitvit många mer människor fastna i missbruk. En kommentar tar upp holland som exempel att heroinisterna där fungerar i samhället, har barn osv. Men det betyder inte att detär bra för det. Jag menar det finns ju t.ex. många ”smygalkoholister” i Sverige, men bara för att de inte märks så behöver det ju inte vara bra. Jag menar man kan inte alltid bara se till statistik, även om narkotikarelaterade brott skulle minska, så måste man väl även se till människan oxå? Siffror är inte allt! Långsiktigt så skulle det aldrig funka…
Mattias Svensson
juli 10, 2008 @ 8:21 e m
Emma. Du har rätt. Missbruk är aldrig bra. Troligen skulle i alla fall bruk av narkotika öka (den överväldigande majoriteten av allt drogbruk är just bruk i rekreativt syfte, och leder vare sig till beroende eller missbruk). Det är förvisso att skydda människor från sina egna handlingar, men lägg detta i den positiva vågskålen. Mot detta har du då att ett förbud gör drogbruk och missbruk farligare genom starkare och slarvigt framställda substanser, du har organiserad brottslighet som finansierar terrorism, brottskarriärer för unga i utsatta områden och inbördeskrig i producentländer som Colombia och du har korrumperade och överbelastade rättsväsenden. Det ska i den negativa vågskålen. Lägg till detta att narkotika aldrig, vare sig legalt och billigt eller idag varit ens i närheten av så populärt som tobak och alkohol, och följaktligen aldrig kommer att vara ett lika stort problem.
Vad väger över tycker du? Och även om du vill ha förbudet kvar, tycker du att det är rimliga straffnivåer och en rimlig prioritering av resurser jämfört med andra brott idag? Stör det dig inte att en fördubbling av rättsinsatserna skett samtidigt som (något) fler prövar droger och (något) fler dör av missbruk.
Björn Brändewall
juli 11, 2008 @ 12:49 f m
”den överväldigande majoriteten av allt drogbruk är just bruk i rekreativt syfte, och leder vare sig till beroende eller missbruk”
Hej Mattias, kan du hänvisa till något belägg för detta påstående?
Mattias Svensson
juli 11, 2008 @ 12:55 e m
Jacob Sullums ”Saying Yes! In defense of drug use” är en mycket bra genomgång. Även om man tittar på heroin och kokain så är det omkring 30 procent som känner sug efter drogen, och det behöver ju i sin tur inte innebära missbruk. Det är hyfsat välbelagt dessutom att problemen huvudsakligen handlar mer om personlighet än om drogens egenskaper. Ser du f ö någon annan förklaring till den enorma diskrepansen mellan antalet missbrukare och antalet som prövat droger?
Ola W
juli 12, 2008 @ 12:01 e m
Hej Mattias,
det var ett väldigt intressant och tänkvärt inlägg. Men jag undrar var du hittade uppgiften om att narkotikabrott står för 54% av antalet lagförda personer år 2006. Jag läste BRÅ-rapporten (slarvigt), men lyckades inte hitta den uppgiften någonstans.
Mattias Svensson
juli 12, 2008 @ 1:54 e m
Sant. Jag tolkade följande text fel: ”Av samtliga lagförda personer har under en tioårsperiod andelen lagförda för bruk ökat från 35 procent år 1997 till 54 procent år 2006.”
Så illa var det nu inte. Andelen lagförda för narkotikabrott är lite drygt en femtedel av alla brott 22 000 av 120 000 totalt.
Tack för kritisk genomläsning.
JD
juli 13, 2008 @ 2:06 f m
EMMA:
det vansinniga är väl snarare att bedöma en politisk strategi efter sina intentioner i stället för sina konsekvenser. om du verkligen värnar om den missbrukande personen, vare sig han är smygalkis eller smygheroinist, så skulle du verka för en legalisering. det är den första att förlora på en kriminalisering nämligen. det faktum att missbrukarna av heroin i holland trots sitt missbruk kan upprätthålla ett jobb och ett normalt familjeliv säger väldigt mycket, särskilt om man beaktar en heroinist i sverige som med all säkerhet jagar sitt knark genom att stjäla och knappt har någon självrespekt att tillgå överhuvudtaget. skillnaden? en lagstiftning.
Det sista du ska göra om du är mån att förbättra situationen för de utslagna och beroende är att skrika efter en lagstiftning som gör dessa till fredlösa.
JD
juli 13, 2008 @ 2:47 e m
EMMA
Vidare, sen har vi också det faktum att andelen konsumenter procentuellt sett av cannabis i Holland (som är i princip legalt i Holland) faktiskt är lägre än i tex USA som har en av världens striktaste lagstiftningar på området. Det om något tycker jag säger en hel del om förbudspolitikens totala misslyckande. Detta är ett mönster som ses följa den repressiva narkotikapolitiken var den än uppenbarar sig.
Se gärna till exempel denna video:
http://www.youtube.com/watch?v=fe208nLLEwk&eurl=
Har inte beroende människor rätt till mänskliga rättigheter dom också? Eller ska vi fortsätta samma politik som vi sett tidigare föras mot bland annat psykiskt sjuka och utvecklingsstörda? De fasor som upplevts av dessa människor långt in på nittonhundratalet (även i Sverige) fortsätts nu på i stort sätt samma grunder mot narkomanerna.
smoker
mars 15, 2009 @ 8:25 e m
Helt sjukt sammhälle vi lever i… Jag lider av en sjukdom och jag får inte använda den medecin som jag tycker hjälper? Lättare droger så som cannabis borde på sin höjd vara receptbelagt alternativt ålderskontrollerat(som alkohol). Man borde själv få bestämma vad man vill göra med sin kropp.
Jag lider av migrän vilket gör att jag inte kan dricka alkohol men jag vill gärna kunna festa med mina kompisar utan att må dåligt av alkoholen och behöva gå hem efter någon timme. Visst man kan ha kul utan alkohol men ibland kanske man vill slappna av lite också. Jag är inte mycket för att proppa mig full av kemikalier heller.
Jag skulle vilja att svenska folket fick lära sig mer fakta än myter om just cannabis. Sen skulle jag vilja ha en folkomröstning om legalisering av cannabis alternativt avlegalisering av alkohol.
”Ungdomen är inte vår framtid, för när framtiden är här så är dom gammla”
Mike
december 26, 2009 @ 2:44 f m
Helt klart en GÖKUNGE