SvD och förmyndarpropagandan, igen
I januari skrev jag om att SvD på nyhetsplats förvandlats till ett veritabelt kampanjorgan för förmynderi. Detta illustrerat med SvD:s kampanjjournalistik för att förbjuda alkohol vid varje form av riksdagsrepresentation. Jag konstaterade då att tidningen. 1. Bara intervjuat förbuds- och restriktionsvänner 2. Att SvD:s journalister ofelbart valt deras vinkel på sina ofta mycket uppmärksammade nyheter och 3. Att inte en enda kritisk fråga ställts vid något av dessa tillfällen.
Nu är det dags igen. I två dagar har huvudnyheten varit kritik mot alkohollagen rörande utskänkningstillstånd. Kritiken har varit att kommunpolitikerna inte nitiskt drar in dessa tillstånd (med trolig konkurs som följd för näringsidkaren) så fort någon minderårig eller berusad serverats. ”Stark kritik mot dagens system” slår rubriken fast i dagens tidning. De intervjuade? Alkoholhandläggarna, en alkoholpolitisk jurist och Statens Folkhälsoinstitut. Samt nykterhetsivrande IOGT-NTO, vad nu de har med kroglivet att göra? Krögare, allmänhet eller ens beslutsfattande politiker lyser med sin frånvaro. Helt i enlighet med folkhälsoideologin ställs tappra förkämpar för kontroll och restriktion mot ”näringslivets intressen”, som om näringsidkarna var de enda med intresse av ett levande krog-, restaurang- och nöjesliv. Bara i två publicerade läsarkommentarer och bildkommentarer ges balanserande uppfattningar.
Så där fortsätter det. Ensidigt urval av förbittrade handläggare och aktörer med förbud och kontroller på agendan. Dessa får inte en kritisk fråga om det kanske är lagens bokstav som är för sträng, tillsynen för nitisk (om man inte får vara berusad på en krog, vad är då poängen?) sanktionerna för drastiska, eller om det verkligen behövs en universitetsutbildning för alkoholhandläggare för att ”höja yrkets status”.
Att samma tidning idag också bjuder på gratis och okritisk annonsplats för krav på ytterligare krångel och restriktioner kring att sälja cigaretter från samma förbudsintresserade folkhälsolobby torde inte förvåna någon. Någon som tror att ungdomar väljer att inte börja röka för att affärer (som inte får sälja tobak till minderåriga) tvingas lägga tobaksvarorna under disken istället för bakom? Eller är den främsta effekten att man jäklas med kioskägarna och krånglar till kännedom om utbud och produkter för dem som valt att röka? Det är några av de frågor som åtminstone vi SvD-läsare inte fick svar på.
juni 1, 2008 @ 11:20 f m
Inte blir det bättre när ledarsigan hyllar fotsatt skråväsende i skolan.
juni 1, 2008 @ 12:58 e m
Eller att tidningen driver kampanj för att få leva på skattebetalarnas bekostnad.
juni 1, 2008 @ 5:45 e m
SvD blir på nyhetsplats mer och mer en juvenil pamflett på vänsterflanken. Att artiklarna är tunna och illa skrivna och oftare faktamässigt felaktiga än någorlunda aproximerande vad som hänt inte gör det inte bättre. Skall jag börja prenumerera igen så måste de byta ut redaktionen så att nyhetssidorna avpolitiseras.
juni 1, 2008 @ 6:03 e m
Eftersom jag bor i Göteborg, kan jag upplysa om att GP (alltså Sveriges näst största morgontidning, för er som tror att SvD är något att hänga i gran), driver en liknande linje. Det senaste exemplet är en artikel som helt okritiskt hetsar mot ormägare som inte anmäler sitt innehav av orm. Observera att detta inte bara gäller ormar som faktiskt är farliga, utan även helt ofarliga snokar och mindre boaormar etc. Kommunens handläggare får inte en enda kritisk fråga om det rimliga i att en innehavare av två California Corn Snakes (en helt ofarlig snok) ska inspekteras och åläggas särskilda regler. Medan vem som helst, helt utan restriktion, kan ha ex vis en pitbull hemma. Det ifrågasätts inte heller om detta är ett problem över huvud taget. GP kallar sig f ö ”liberal”.
juni 1, 2008 @ 8:22 e m
Det är väl inget för staten att snoka i. Fast vänd dig inte till Ingerö, han är lite wet när det kommer till fritt val av illrar och andra udda sällskapsdjur 🙂
juni 2, 2008 @ 1:00 f m
Går man på krogen för att supa sig full så får man acceptera att inte bli serverad innan man blir det.
Att sen krogen struntar i det innebär att dom inte följer dom regler som finns.
Då får krogen riskera att bli av med sitt tillstånd. Den risken tar man tydligen medvetet.
Dom fulla personerna ställer dessutom till med en massa besvär för andra och sig själva, men sånt struntar man i när man är full.
Därför är det nog bra att krogen säger stopp eftersom man inte kan göra det själv.
Men det gör ju inte krogen så DRA IN TILLSTÅNDET SÅ SKA NI SE PÅ SKÄRPNING!
”ej nykterist som varit för full på krogen”
juni 2, 2008 @ 9:01 f m
Frågan är vad vi pratar här. Berusad, glad i hatten, full, dyngrak. Visst finns det krögare som utnyttjar möjligheten att hälla sprit i alkoholiserade och svårt packade kunder, men den legala föreställningen att man inte får skänka ut till någon berusad person är lite väl vag (och påföljden väl drastisk). Dessutom har du väl ett eget ansvar, även när man är rejält full kan man ju inse att man fått nog (Typiskt nog är det i det ögonblicket du får Operation krogsanerings vakter på dig.)
juni 2, 2008 @ 10:14 e m
När jag läser vad du skriver drar jag slutsatsen att du inte har den blekaste aning om vad alkoholen kostar samhället.
Kostnaderna är ungefär vad staten får in på försäljningen av Vin o Sprit.Och märk då att det är inte alkoholisterna som kostar mest utan största kostnaderna orsakas av de så kallad nornalkonsumenterna.
Hans
juni 2, 2008 @ 11:19 e m
Håhåjaja, de där kalkylerna om vad ”alkoholen” eller ”invandringen” eller vad det nu är man tycker illa om ”kostar samhället” kan säkert uppgå till stora tal, men de är inte särskilt informativa. En del räknar tom in produktions- och distributionskostnaden (som ju ingår i priset man villigt betalar – eller låter bli). Vad är det annars som ”kostar” menar du? Sjukvård? Över en livstid är det de hälsosamma som kostar mest. Sjukförsäkring? Det mesta av normalkonsumenternas ”kostnad” försvann med karensdagen. Produktivitetsförluster? Faller huvudsakligen på den som dricker. Brottslighet och våld? Begås av ett fåtal bland dem som dricker, som i många fall skulle begått det även utan alkohol.
juni 7, 2008 @ 7:33 e m
När ungefär var tredje säng på våra sjukhus upptas av alkoholrelaterade sjukdomar måste du väl ändå inse att alkoholen kostar samhället stora pengar.Det är ändå inte det värsta.
Tänk på de ca 200000 barn som växer upp i familjer där en eller båda vårdnadshavarna missbrukar. Hur mäter man sådana kostnader.
Du kanske inte ens tycker att det dricks för mycket alkohol i det här landet trots att vi nu är uppe i en konsumtion på ca 10 liter alkohol pr person över 15 år. Och märk väl att just nu sker den största rekryteringen av nya alkoholister från åldersgruppen 25-30 år.
Till sist vill jag ge dej en kortfattad version av alkoholproblemen.
Ture Nerman skrev 1920 i samband med debatterna vid förbudsomröstningen en dikt som börjar så här:
Där vinet går in där går vettet ut,
det lockar så sött vid krögarns knut
Där vinet går in där går vettet ut
det lyfter i sol en kort minut.
Det var sant då och är lika sant i dag.
Bruk föder missbruk med andra ord
Hans
juni 7, 2008 @ 7:43 e m
Men snälla nån. Den där myten om de 200 000 barnen är en myt. En extrapolering av Dalby 1957, vad nu det har med dagens samhälle att göra. Misstänker att det där med var tredje sjuksäng är någon lika hopfantiserad siffra. Hjärtsjukdomar minskar av alkoholkonsumtion, cancer är vad jag vet väsentligen orelaterat så jag begriper inte hur du får ihop den matematiken. Och att nyrekrytering sker bland ungdomar. Ja vad trodde du, att folk skulle lägga sig till med fyllevanor till pensionen? Om det dricks för mycket eller för lite är väl upp till var och en. Själv dricker jag alldeles för lite, men så är jag småbarnsfar också.
juni 14, 2008 @ 5:43 e m
Myten om 200000 tusen barn skriver du. Jag stöder mej på Socialstyrelsen, Socialdepartementet och Folkhälsoinstitutet som använder dessa siffror. Folkhälsoministern har dessutom bett Folkhälsoinstitutet att
räkna ut en mer aktuell siffra eftersom hon misstänker att den kan vara för låg.
Din kommentar till mina siffror om alkoholens kostnader gjorde mig häpen. Hur kan du påstå att den som lever hälsosamt kostar mer än dem som dricker.Det betyder ju att om vi alla börjar supa lite mera och dör i förtid så skulle samhället tjäna på det, ett synnerligen korkat påstående. Om du inte vill erkänna att alkoholen orsakar en massa kostnader måste du väl ändå hålla med om att den förorsakar en massa elände som inte går att räkna ut vad det kostar.Man behöver bara läsa notiserna varje dag i tidningen alltid är det några som i fyllan och villan ställt till med en massa dumheter, som inte skulle ha skett om de varit nyktra.Och tänk på alla dessa rattfyllerister som åker omkring på våra vägar.Vad sätter men för pris på allt lidande de ställer till med?
På dej låter det som om vi inte behöver föra någon alkoholpolitik.
Jag tycker däremot att det är synnerligen viktigt att vi för en restriktiv alkoholpolitik med höga priser och begränsad tillgänglighet och att vi med kraft försöker påverka EU så att vi får bort dessa sanslösa införselkvoter.
Men det är väl inte att hoppas att du håller med om detta eftersom jag såg att du applåderade en hyresgästförening som sysslat med olaglig alkoholhantering.
Var finns solidariteten och omtanken när du kan applådera sådant undrar
Med vänlig hälsning
Hans Lindgren
juni 14, 2008 @ 5:55 e m
Hans/
Du påstår saker utan grund. Ett hälsosamt liv är inte detsamma som ett helnyktert, tvärtom lever helnykterister kortare än genomsnittsförbrukare (vilket naturligtvis inte är något argument för att tvinga helnykterister att leva mer hälsosamt).
Alkoholen är över huvud taget oerhört svagt korrelerad med förtida dödlighet. Därför gillar fömyndare att bryta ut ”alkoholrelaterade” dödsfall ur den totala statistiken. Och visst olyckor och skrumplever (som få dör av) är starkt korrelerade med alkohol, det förnekar ingen. Du kan å andra sidan bekämpa onykterhet på vägarna och förespråka att läkare tar upp problematiska alkoholvanor utan att vara för generella restriktioner som drabbar oskyldiga.
Angående de 200 000. ” Ett av regeringens tyngsta alkoholpolitiska argument är att 200 000 barn växer upp i alkoholistfamiljer och att dessa barn måste skyddas. Siffran, 200 000, har presenterats som obestridligt faktum av folkhälsominister Morgan Johansson.
Varifrån kommer den?
Efter många om och men lyckades TV8:s reporter spåra källan: en intervjuundersökning i Dalby 1957, uppföljd 1972. Var tolfte invånare i socknen antogs ha problem med spriten. Siffran har sedan räknats om till att gälla hela landet idag …”
http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article128764.ece