90-talet ? ännu ett försvarstal
”Att vara ung moderat vid 1990-talets början kändes som att tillhöra ett avantgarde för friheten. I Sverige växte man upp med två statliga TV-kanaler, statskontrollerad radio, och utan möjlighet att välja skola eller alternativ till offentlig sektor. Skattemyndigheten var tyrannisk och jagade folk ur landet, Systembolaget betydde köer och sura expediter, löntagarfonder skulle ta kontroll över företagen, ATP skulle garantera pensionerna fast det redan börjats fuska i det ohållbara systemet, med jämna mellanrum infördes prisstopp i valda sektorer med statens pris- och kartellnämnd kontrollerande varenda affärsidkare, och ville du ta med dig mer än 3 000 kronor utomlands var du tvungen att be Riksbanken om lov. Filip och Fredriks term DDR-Sverige är träffande. Det var inte svårt att ta till sig tankar om ökad frihet i ett sådant samhälle.
De frihetliga tankarna kom dessutom förpackade på ett sätt som skulle bryta mot de flesta föreställningarna om borgerlighet och höger. Det var invandringsfrågan. När Ulf Kristersson valdes till MUF-ordförande 1988 startades kampanjen ”Riv murarna” för fri invandring, vilket inte bara betonande en individuell frihetsfråga utan också rev upp höger-vänsterskalans koppling till nazism och främlingsfientlighet. Det var olydnaden mot överheten, med Christian Gergils och FMSF som sålde sprit på Drottninggatan och sände piratradio. MUF protesterade mot statskontrollerad monopoltelevision med kampanjen ”Det är fel att betala tv-licens” (vars genomslag om inte annat blev uppenbart efter regeringsbildningen 2006), hängde ut moderata skattehöjare på en röd lista och klippte enligt förlaga från fallna kommunistregimer hål i svenska flaggan.
Så var det ”Döda poeters sällskap”. Filmen om att fånga dagen, tänka själv och se saker på ett nytt sätt som alla såg och diskuterade. Den blev ett ledmotiv för tiden. I tidningen Nyliberalen satte Frihetsfrontens Christian Gergils ord på känslan när han skrev om filmen som ”ett nyliberalt mästerverk”. Inte för att den handlade om politik, utan för att den var antipolitisk och handlade om att folk skulle gå sin egen väg. Pricksäkert beskriver Gergils också Neils stänge far som vill styra honom mot en läkarkarriär vare sig han vill eller inte. Repliken ”Vi försöker verkligen förstå varför du envisas med att trotsa oss. Men oavsett vad skälet är ska du inte få förstöra ditt liv” blir den exakta metaforen för även den svenska välfärdsstatens brutala förmyndarmentalitet. Även stämningarna i populärkulturen tycktes alltså bekräfta frihetstankarna. Att ta språnget upp på katedern för att därifrån betrakta världen på nya sätt blev sättet att inleda varje skolpresentation.”
Jadu, Henrik Schyffert, jag skulle nog säga att sängvätningen definitivt var mer generande än MUF-medlemskapet när det begav sig. I nya numret av kulturmagasinet Voltaire skriver jag om hur det var att vara ”Nyliberal på 90-talet”. Moderat skolungdom, MUF, slaget i Lycksele, ”värnplikt är slaveri”-kritik mot försvarsministern, Tritnaha, gatubaren på Drottninggatan, objektivister på Bokmässan i Göteborg, libertariansk världskonferens i Talinn, tidningen Nyliberalen och ett seminarium där en talare flyr undan polisen genom fönstret medan polisen tillrättavisas av en professor. En rejäl dos politisk nittiotalsnostalgi från fest till baksmälla, och några försök till analys i vad som kan vara det häftigaste numret någonsin.
Jonas V
december 12, 2007 @ 8:15 f m
En struntsak i sammanhanget, man fick föra ut 6 000 kronor. Denna summa förblev den samma trots galloperande inflation så att det från att ha varit en riktigt hygglig summa inte blev särskilt mycket.
Dock var den största sedel man fick föra ut 100-lappen vilket man kan se i den första Sällskapsresan där penningsmugglingen i den filmen torde te sig obegriplig för en yngre generation.
Magnus Nilsson
december 13, 2007 @ 10:09 f m
Mattiast skriver roligt och bra om början på 90-talet.
Inte minst är det viktigt att komma ihåg att moderaterna aldrig har varit en nyliberal kamporganisation. Romantiseringen av Bildt saknar grund. Bildt har alltid varit en taktiker med någon form av dröm om ”statskonst” som ledstjärna. Hans goda sidor är entusismen och överygelsen om att politik är viktig och på allvar. Att politik inte enbart är ett rollspel på Helgeandsholmen med PM Nilsson som domare.
Tyvärr har friheten fått ett par rejäla smällar sedan dess. Framför allt den ökande etatismen inom Republikanerna i USA. Mitt eget partis bisarra företställningar om vad frihet är i det senaste handlingsprogrammet är resultatet av en 10-15 år gammal utveckling i USA. ”Kriget mot terrorismen” till höger och klimatpaniken till vänster späder på problemen. Särskilt i Sverige där den nuvarande mittenpolitiken drabbas av både klimatnojjan och terroristnojjan.
Å andra sidan har mycket blivit bättre. Dock inte på grund av utan snarare trots den politiska utvecklingen. Ekonomiskt och socialt lever vi i dag i öppnare, friare och mer välmående samhällen, medan politiken blir allt mer regleringsvänlig och maternalistisk.
Jag brukar skoja om att om tio år är skillnaden mellan EU och Kina följande:
”I Kina får du göra vad du vill utom skriva skit om regeringen. I EU är blir det enda du *får* göra att skriva skit om regeringen.”
Till sist. Det vore bra om lite fler personer som är villiga att arbeta för friheten ville engagera sig i moderaterna. Det gör en d-la skillnad om man är ensam eller om man är tre-fyra stycken i en kommun. Jag talar inte nödvändigtvis om libertarianer. Jag talar om folk som har en rimlig politisk kompass och som begriper politik på ett teoretiskt plan.
Tyärr är det många som har hoppat av och kritiserar från läktaren. Ja menar naturligvis inte Mattias, Johan Norberg, Henrik Bejke m fl som gör ett fantastiskt opinionsbildande jobb. De bör inte förslösa sina liv på kommunala sammanträden. Jag menar alla dem som inte ens skriver en liten insändare. De kunde gott sitta på sina rumporna i något kommunalt sammanang och åtminstone mumla sitt stöd till de minst dåliga förslagen.
Micke
december 21, 2007 @ 11:37 e m
Intressanta inlägg du har och till skillnad frånn de flesta andra här på bloggen också ofta genomarbetade. Tittar nog in här igen.