EMU2003: Ja-kampanjen i sammanfattning
Redan i mars 2003 hade vi läst interna gräl om buffertfonder, hört retorik om ”skitdåliga argument” och sett kändisarna flockas kring påhittade upprop för pengar. Jag gav mig därför på att försöka förutse hur resten av ja till euro-kampanjen skulle se ut i Svensk Linje nr 1 eller 2 2003 (det var i alla fall mitt första nummer som redaktör och kom ut i april). En liten bakgrund till några händelser det anspelas på finns längst ner. Händelserna januari-mars är autentiska. (Det är fö också citaten från personerna som sägs förekomma i Janne Josefssons avslöjande film.)
Ja-sidans eurokampanj 2003
Januari-Mars
Göran Persson tycker att det vore bra med större befogenheter att styra momsen vid ett euroinförande:
– Det är klart att jag tycker det vore bra om regeringen fick rätt att höja och sänka momsen för att kyla av eller stimulera ekonomin, säger han.
Thomas Idergard från stiftelsen Sverige i Europa säger vid moderaternas eurokonferens att nej-sidan har skitdåliga argument.
Regeringen är på väg att ge efter för LO:s krav att införa buffertfonder finansierade av såväl skatter som stora delar av riksbankens valutareserv vid ett ja till EMU. Fonderna ska styras av ett partssammansatt ekonomiskt råd. I en kommentar kallar Johnny Munkhammar från Svenskt Näringsliv förslaget för ”harmlöst”.
Doktorerna Alban och Ljunggren (Stig-Björn) är två undertecknare av ett falskt euroupprop i Expressen, fyllt av sakfel.
April
Nu drar kampanjen igång på allvar.
Göran Persson säger i en intervju att euron är nödvändig för att skapa ekonomisk stabilitet.
Bo Lundgren gör ett utspel där han betalar med euro i Pressbyrån.
Gunnar Hökmark skriver i sitt nyhetsbrev att kostnaderna för att införa euron är försumbara om man jämför med vad ett världskrig kostar.
Thomas Idergard säger i en debatt att nej-sidans argument är bajsdåliga.
Maj
Folkpartiet gör ett utspel. De vill språktesta valsedlarna i euroomröstningen och föreslår att man sorterar bort valsedlar innehållande ordet ”nej”, eftersom det är ett etablerat uttryck för negativa attityder och fördomar. ”En modig syntes av socialliberal radikalism och ett tydligt europeiskt ledarskap” jublar PM Nilsson i Expressen.
Göran Persson hävdar att med ekonomisk stabilitet är det naturligt att även skapa politisk stabilitet. Han åker till Kina för att få inspiration.
Bo Lundgren gör ett utspel där han deklarerar sin inkomst i euro. ”Moderaterna pratar för mycket om skatter” skriver Anders Björck i ett kritiskt inlägg på DN-debatt.
Juni
”Att hindra människor från att välja fel är att bry sig.” kommenterar Lars Leijonborg förra månadens utspel om språktestade valsedlar.
Göran Persson, nyss hemkommen från Kina, hotar med ”brännmärkning” av dem som talar illa om euron, detta för att åtgärda den bristande stabiliteten i det svenska opinionsläget.
Thomas Idergard klagar i en intervju på nej-sidans ”pruttdåliga” argument.
Juli
Bo Lundgren dyker upp i Almedalen, men betalar sin hotellräkning i svenska kronor för att ransonera sina framträdanden. På plats i Almedalen finns också Thomas Idergard, som i en workshop säger att nej-sidans argument är miljoners miljarders gånger dåligare än någon kan säga.
Euroländernas statsskuld är mycket mindre i euro än vad den hade varit mätt i lire, skriver Gunnar Hökmark i sitt nyhetsbrev.
Regeringen oroar sig över ungdomarnas EMU-motstånd, och anslår statliga medel för en kampanj. Med hjälp av utrikesdepartementet ordnas en eurokonsert på temat ”Stabilt som fan!”. Dr Alban underhåller på Skansen inför tre pensionärer.
Bo Lundgren åker på Europasemester, men glömmer sina eurosedlar hemma. Han upptäcker att det går bra att betala med VISA-kort.
Augusti
Jan Björklund (fp) föreslår att man ska beslagta mobiltelefonen för dem som talar om att rösta nej till EMU.
Moderaterna kallar in sina före detta partiledare i valspurten. En logistisk förväxling leder dock till att Ulf Adelsohn skickas med militärflyg till Bosnien, medan Carl Bildt uppträder i bastkjol i Värnamo Folkets Park.
Gunnar Hökmark skriver i sitt nyhetsbrev att inflationen i euroländerna är försumbar om man jämför med hur hög inflation Tyskland hade under 20-talet.
Socialdemokraterna kraftsamlar kring temat: ”EMU – för barnens skull”. ”Eftersom alla är barn i regeringens ögon, är EMU ett projekt för alla” sammanfattar Göran Persson. I cirkustältet framträder Thomas Idergard med berättelser om nej-sidans argument inför lyckliga femåringar.
September
Ja-sidan får oväntat stöd av CH Hermansson. ”Vi kommunister har förletts av talet om växelkursmekanismer och centralbanker att motsätta oss vad som egentligen är den mest fulländade byråkratiska planen sedan kamrat Lillefars dagar.” skriver han på DN Debatt. ”Ett stålhårt knytnävsslag mot vänsterns eurofobi” jublar stiftelsen Sverige i Europa som ligger bakom publiceringen.
I ”Uppdrag granskning” avslöjar Janne Josefsson med sin dolda kamera att de flesta ledande ja-sägarna inte alls tror på EMU i mindre offentliga sammanhang. Om och om igen vevas bilden på en moderat pressansvarig som gapskrattande berättar om ”idioterna som på allvar kallar euron för fredsvaluta” och på tjänstemannen från Sverige i Europas stab som försvarar sig med att ”de frågade aldrig vad jag faktiskt tycker om skiten”. Av ett trettiotal smygfilmade personer är Charlotte Cederschiöld den ende som även privat försvarar EMU.
In i det sista är det osäkert hur ja-sidan ska ställa upp inför den TV-sända slutdebatten. Det slutar med att Göran Persson tar debatten själv. ”Det fick inte plats någon bredvid Göran”, beklagar Erik Fichtelius från debattledningen. Bo Lundgren gör ett utspel genom att köpa en plats i publiken och betala i euro. Lars Leijonborg nekas tillträde till TV-studion efter att ha misslyckats med att säga ”sex laxar i en laxask” i debattredaktionens språktest.
15:e september
Omröstningen slutar med en storseger för nej-sidan, med inte mindre än nittio procent av rösterna. Bo Lundgren KU-anmäler Sveriges Television, Folkpartiet förklarar sig vilja byta ut folket och Göran Persson emigrerar till Kina.
Alla är dock inte redo att förklara slaget förlorat. Tio procent av svenska folket är rätt mycket om man jämför med hur många som läser mitt nyhetsbrev, skriver Gunnar Hökmark.
Bakgrund:
Några händelser det anspelas på. Göran Perssons beröm av den kinesiska diktaturens ekonomiska stabilitet 1996. I Sydafrika framträdde Dr Alban och flera andra svenska artister för tre betalande personer, i ett stort pr-fiasko arrangerat av UD och regeringen Persson. Erik Fichtelius fick lämna tjänsten som nyhetsankare i Aktuellt efter att det avslöjats att han på tu man hand intervjuat dåvarande statsminister Göran Persson för en dokumentär efter att Persson avgått. När euron infördes som sedlar och mynt 2002 gjorde Bo Lundgren ett utspel och handlade hamburgare för euro. I Almedalen samma år var Lundgren på plats men ville inte hålla partiledartal för att ”ransonera sina framträdanden”, istället spreds ryktet att han var och badade. Folkpartiet under partiledaren Lars Leijonborg gjorde stora valframgångar 2002 som tillskrevs ett krav på att testa språkkunskaperna för att ge medborgarskap. Samtidigt profilerade sig Stockholms skolborgarråd Jan Björklund med krav på mobiltelefonfria lektioner. Gunnar Hökmark var riksdagsledamot för Moderaterna och har faktiskt fortfarande ett nyhetsbrev.