EMU2003: Barnporr, folkmord och fin natur

Så här kul blir det med euron. Valbroschyr från ja-kampanjen. Från: http://www.nejtillemu.com/valanalys.htm
Så här kul blir det med euron. Valbroschyr från ja-kampanjen.
Från: http://www.nejtillemu.com/valanalys.htm

Igår cirkulerade jag en SvD-artikel om kändisar för euron, med argument som Pernilla Wahlgrens: ”För en shopoholic som jag, så är det naturligtvis fantastiskt att kunna shoppa sig Europa runt med en och samma valuta”. Jag samlade under kampanjen också på mig några av ja-sidans mindre begåvade argument, med kommentarer. Visst, jag hade en kändis med här också, men så här lät det faktiskt från några av den sidans ledande företrädare.

 

Gör som alla andra

”Vår klubb har infört en valuta, och eftersom vi hör till klubben borde vi också använda den valutan – eller lämna klubben.”

Mats Johansson, ledarskribent, SvD 030302.

Fråga: Om en friidrottsklubb inför en sektion för fäktning, måste alla medlemmar börja fäktas eller lämna klubben helt?

 

Gå med! Annars skjuter tysken skarpt

”Verdun, Auschwitz, Dresden, Katyn och Srebrenica. De enda argument som behövs för EMU är några ortsnamn. Miljoner döda talar för europeisk integration och det vore osolidariskt av Sverige att ställa sig utanför.”

Niklas Ekdal, ledarskribent, DN 030302.

Fråga: Vem kommer att börja kriga för att Sverige inte inför EU:s monopolpengar?

 

Om EMU går åt helvete ska vi ändå gå med

”om jag verkligen trodde att EMU var på väg att spricka, skulle min slutsats sannerligen inte bli att jag borde sätta mig på läktaren och glo på medan Europa och den fria handeln och grundvalarna för vårt gemensamma välstånd rämnade.”

Pernilla Ström, DN-krönika, 030225.

Fråga: Vad kan man över huvud taget fråga någon som anser att till och med om projektet går åt fanders så ska vi vara med?

 

Euro – för nationalromantikens skull

”Visst är Sverige fantastiskt! Naturen, den sunda vardagsjämlikheten, god social och ekonomisk trygghet. Vi kan ha olika åsikter i sakfrågor och om färdriktningen i olika framtidsfrågor, men alla är nog överens om att vi har mycket att vara stolta över.

För viktiga frågor om framtiden är vår positiva uppfattning och stolthet över Sverige en god utgångspunkt. …

Euron är den svenska modellens fortsättning, utanförskapet är början till något nytt som ingen riktigt kan veta hur det ser ut.”

Argument från Sverige i Europa i boken ”Hög tid för euron”, s 44 f.

Fråga: Var det för att skydda naturen, kunna känna stolthet över Sverige eller för att ni missat hur tio år av flytande växelkurs fungerar som vi skulle införa euron?

 

Euron finns, därför måste vi införa den

”Att säga att man inte gillar projektet duger inte. Nu måste vi utgå från att euron finns. Mer än 300 miljoner människor använder euron varje dag och euron finns vare sig Sverige går med eller inte.”

Gunilla Carlsson, moderaternas EMU-kampanjgeneral. Medborgaren 1-2003, s 15.

Fråga: Kan du ta det där steget från vara till böra en gång till?

 

Lassie – argumentet

”Jag är helt för detta. Jag tycker det är kanon. Jag har suttit med Mona Sahlin som sagt hur viktigt det är att gå med i EMU.”

Charlotte Nilsson, sångerska, vill skriva under en artikel full av sakfel från en påhittad stiftelse. Expressen 030311.

 

EMU eller barnporr?

”Vi ska också använda det europeiska samarbetet för att styra marknaden annars styr den över oss med resultat att det alltid finns köpare av barnporr, prostitution och våldspornografi samt miljö-, och vapenhandel.”

Inger Segelström, Styrelseledamot Socialdemokrater för Europa om sina anledningar att rösta ja till EMU, på http://www.euroja.socialdemokraterna.se/.

Fråga: Hur f*n fick du ihop det där?

 

Det ska dock sägas att ibland blev det så dumt att även folk på ja-sidan sade ifrån. En favorit i det avseendet var Peter Wolodarskis utbrott i Dagens Nyheter våren 2003 på folkpartister och moderater som var beredda att argumentera för konjunkturpolitik och högre skatter, bara det talade för euron. På nej-sidan hade vi stor behållning av texterna och det efterföljande grälet om så kallade buffertfonder. Numera ligger tyvärr de ledarna bakom betalvägg, men via en printversion hittar jag ett citat:

”Folkpartiet säger ju ja till att överskottsmålet i de offentliga finanserna höjs. Och i ett aktuellt strategidokument utesluter man inte en så kallad ”stabilitetsreserv”, utan talar i god keynesiansk anda om en aktiv finanspolitik för att parera konjunkturnedgångar. Denna undfallenhet beror delvis på en annan bedömning av skadan med att låta staten samla ännu mer i ladorna, delvis på att det finns en hård kärna av folkpartister (även kända som Hamilton/Munkhammarliberalerna) som är så förälskade i EMU-projektet att de i princip är beredda att offra vad som helst och argumentera hur som helst för att Sverige ska bli medlem.”

 

Ja, jag vet. Bilden är fantastisk. Här är baksidan av samma broschyr. Innehållet hittar du här.

Det kan faktiskt bli så här kul och fredligt med euron. Baksidan av ja-broschyren ovan. Från: http://www.nejtillemu.com/valanalys.htm
Det kan faktiskt bli så här kul och fredligt med euron. Baksidan av ja-broschyren ovan. Från: http://www.nejtillemu.com/valanalys.htm