Gelin ute ur garderoben?
”På samma sätt är det med politisk mognad och libertarianism: Det är onekligen en attraktiv lära för många pårökta tonåringar, som kanske har en väldigt vag uppfattning om vad en regering egentligen sysslar med, och därmed tycker att ”öh, lämna mig ifred” låter som en perfekt politisk idé. Men betydligt senare i livet verkar libertarianism återigen framstå som en lämplig ideologi för de personer som kanske vet allt för mycket om vad regeringen egentligen sysslar med.”
SvD:s Martin Gelin analyserar träffsäkert hur frihetstanken passar bra både för den som bara vill vara ifred och för den som är påläst om hur politik (inte) fungerar. Jag känner igen mig i båda faserna, liksom i det mesta han skriver, från kuftätheten kring Ron Paul-kampanjen (som jag skrivit om här och här) till att libertarianer som Reason magazine därmed fått oförtjänt dåligt rykte. Och visst kan jag hålla med om att nyliberaler här i Sverige inte är lika roliga eller kulturellt inflytelserika som i USA (inte riktigt lika kufiga heller).
Men det är ju en passning jag kan skicka tillbaka till Gelin själv. Varför håller en snubbe som verkar ha bättre koll på och ha läst mer än i stort sett alla svenska politikreportrar, korrar och kulturskribenter om denna politiska trend och dess olika sidor (och definitivt den enda som verkar någorlunda sympatisk, kanske rentav ute ur garderoben?) till på nöjessidorna?
jojjo
augusti 20, 2008 @ 12:54 e m
Hoppas att 6:an börjar visa ”Bullshit” igen, jag är trött på att bara kunna se det på youtube.
Stephen Graye
augusti 20, 2008 @ 5:51 e m
Jojjo: mininova
Nöje i ordets riktiga bemärkelse, det som samhället försöker avveckla från våra liv eftersom allt roligt tydligen är farligt och vi är för dumma för att välja bort det. Så kanske mannen sitter på rätt plats, han verkar ju faktiskt tycka det är okej att ha kul utan kollektivavtal.
Tom
augusti 20, 2008 @ 10:39 e m
”… de som vet för mycket …”
Ha ha, väl talat. Det finns f.ö. ingen bättre att förlora oskulden till än Gordon Tullock.
pelpet
augusti 20, 2008 @ 11:55 e m
Det är nog sant för mig iallafall, att ju jag lärt mig om hur politik faktiskt fungerar – desto mindre vill jag ha av det.
Jag funderar också på om inte politikerförakt och lågt valdeltagande faktiskt är bra. Väljare som föraktar sina politiker borde vara mindre benägna att lämna över makt till dem. Politiker som valts med lågt valdeltagande har ett svagt mandat, och kan inte ta sig vilka friheter som helst. Det är knappast en slump att Robert Mugabe och liknande diktatorer ser till att låta sig ”väljas” med förkrossande majoritet.