Johan Myrdal von Holstein?
Johan Ingerö uppmärksammar att ett av regeringens kulturpolitiska stjärnskott, Johan Staël von Holstein, blivit förtjust i en diktatur med stålar (och ministrar som orkar sitta och lyssna på honom när han pratar). Singapore är tydligen ett idealland för att staten kurtiserar entreprenörer, det där med yttrandefrihet är det tydligen ingen som bryr sig om. (Så verkar det också som om underhållningen bestås av näringsministern själv, som med benägen uppbackning från andra affärsmän skrålar Abbaschlagers. En kulturvision från landet ”fantastiskt”.)
Holstein får uppbackning av en av de där nya moderaterna i bloggosfären som också mot bakgrund av tillväxten, de låga skatterna och den låga arbetslösheten mm undrar om det där med yttrandefrihet är så viktigt egentligen.
”Sedan är det sant, att yttrandefrihet inte råder. Man kan inte gå nerför gatan och hytta med plakat och kritisera regeringen och det ryktades åtminstone för snart 10 år sedan om att det fanns “åsiktspoliser” ute på gator och i offentliga miljöer, liksom på nätet och i andra kommunikationskanaler. Men är det inte ett ganska litet pris att betala för den frihet som en sådan levnadsstandard faktiskt medför? Om man måste välja mellan 0% arbetslöshet (jag vägrar att använda uttrycket “full sysselsättning”) och bostadsgaranti för alla och sin egen rätt att kalla statsministern för idiot offentligt – ja då är valet ganska lätt tycker jag! Det är faktiskt en ganska liten trade off och det är en form av solidaritet som jag skulle kunna acceptera istället för den svenska, jantebaserade definitionen av ordet som resulterar i att alla ska ha det lika “dåligt”.”
Det är alltså en solidaritetstanke att sätta munkavle på befolkningen? Man häpnar över hur lätt en del människor är beredda att kasta bort surt förvärvade friheter.
Jag förundras också över naiviteten. Idag 2008. Båda de här personerna har varit i Singapore och det kan säkert vara trevligt på många sätt. Men hur kan de gå i god för uppgifterna om avsaknad social misär och att yttrandefriheten inte är något problem? Det är ju precis sådana för regimen graverande uppgifter som inte tillåts komma fram. Naiviteten är Jan Myrdalsk. Är det något vi vet av historien så är det att ögonvittnesskildringar från någon som ”bott där” eller varit på besök inte räcker som belägg. I Singapore sätts du i fängelse om du demonstrerar, dödsstraffen frodas och det är olagligt att vara homosexuell. Och som resultat av enpartistyret och censuren är domstolsväsendet korrumperat och gynnar maktens män. (Amnesty)
Hur kul blir det, Staël von Holstein, om du åker dit och gör affärer, men råkar konkurrera med någon som har bättre kontakter med makten? En fri ekonomi kan inte separeras från övriga friheter – det finns ingen trade-off där tillväxt kan ursäkta censur, enpartistyre eller förbjudna fackföreningar. I längden förutsätter friheterna varandra. Ekonomisk frihet är bra, det släpper loss människors kreativitet och ger dem möjligheten till ett bättre liv både materiellt och själsligt. Välstånd är i sig bra (men inte frihet som nymoderaten hävdar), det tryggar säkrare och bättre levnadsvillkor. Men du blir inte en hel människa av att bara vara fri att utbilda dig och arbeta, men inte att bilda dig, förkovra dig, engagera dig och ta del av ett fritt samhälles alla yttringar, eller för den delen kalla statsministern för ”idiot”. För det senare är yttrande- och livsstilsfrihet nödvändigt.
De repressionskramare till höger och till vänster som inbillar sig att det finns en trade off där diktatur och förtryck ger högre tillväxt bör läsa Boris Benulics tänkvärda inlägg. I detta nu håller det alltmer demokratiska och fria Indien på att gå om Kina i tillväxttakt. Ett Kina som upplevt hårdare repression på senare år, och lägre tillväxt.
Om ni inte hade fullt upp med att välja mellan förtryck, inskränkningar och skatter och regleringar av olika slag: skulle ni ens då verka för att ge folk frihet?
Carl Svanberg
augusti 14, 2008 @ 2:07 e m
Jag har länge föraktat Staël von Holsteil. Han lyckas alltid säga de konstigaste sakerna och för att verkligen strö salt i såret, gör han det ofta i kapitalismens, frihetens, rättvisans namn. Ja, jag måste nog sluta skriva mer för ju mer jag tänker på honom, desto mer vill jag bara gå ut och slå sönder någonting…
Tomas
augusti 14, 2008 @ 2:44 e m
Holstein är en stolle som ibland säger roliga saker och står upp för det som är rätt. Men lika ofta, eller oftare, blir det riktigt allvarligt fel.
Anonym
augusti 14, 2008 @ 4:35 e m
Hej Mattias!
Nej, det är inte ”en solidaritetstanke att sätta munkavle på befolkningen”. Det är inte det jag försöker säga med min blog.
Jag försvarar eller propagerar INTE på något sätt för diktaturen som statsskick. Absolut inte!
Jag försöker dock väcka medvetenheten om att allt kanske inte är så himla svart eller vitt? Allt är inte ?rätt? eller ?fel?. Det finns inte bara ?bra? eller ?dåligt?. Jag anser att man måste försöka se lite mer nyanserat på sin omvärld än vad (tyvärr!) väldigt många av oss, i det här landet, gör.
Vi är så himla snabba på att döma och fördöma alla som inte är, eller tänker, likadant som oss? That?s all!
Mattias Svensson
augusti 14, 2008 @ 5:12 e m
Hej själv. Hur lång tid behöver man och hur svårt är det att konstatera att yttrandefrihet är någonting bra, något som kanske inte ska bagatelliseras som att ”vifta med plakat” och kalla statsministern ”idiot”? Och är det inte du själv som är ”snabb att döma” när du bagatelliserar friheter som singaporianerna inte har?
Foppalina
augusti 14, 2008 @ 8:40 e m
Tack! Tack för att du skrev och satte ord på det jag tänkte och kände när jag läste hans kolumn. Han är bra enkelspårig och naiv väldigt ofta.
Todorin
augusti 15, 2008 @ 12:39 f m
”Jag försöker dock väcka medvetenheten om att allt kanske inte är så himla svart eller vitt?”
Men herregud.. är det postmodernism från HÖGER nu också?
Jo! DET HÄR är svart eller vitt.
Yttrandefrihet är någonting bra eftersom det främjar människans liv. Att upprätthålla och främja sitt liv är en rättighet sprungen ur verkligheten. Verkligheten är motsägelsefri. Ergo: Yttrandefrihet är gott(vitt), kränkning av yttrandefrihet är ont(svart).
om inte, försök gärna leda i bevis varför kränkning av yttrandefriheten skulle vara nåt gott, varför skatter skulle bli högre och företagsklimatet sämre för att någon kallar statsministern för idiot? Står verkligen yttrandefrihet och entrepenörsanda i motsats? Knappast.
Svaret är givetvis att Singapores entrepenörsanda och låga skatter är någonting klokt och bra SAMTIDIGT som deras kränkningar av rättigheter är urbota dumt och fel. Simple as that.
Roberth Ström
augusti 15, 2008 @ 9:35 f m
Yttrandefrihet är det enda som kan få ett land att gå framåt. Om bra tankar kvävs vad blir kvar? En enkelspårig väg utan möjligheter.
Jack Falk
augusti 15, 2008 @ 2:38 e m
Som f.d. boende i Singapore kan jag såklart intyga att vi pratar om ett fantastiskt fritt samhälle, sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Detta vet alla redan och det räcker med en titt i valfri ranking över ekonomisk frihet för att konstatera detta.
Medans jag vidhåller att Singapore är ett fantastiskt samhälle, kunde jag egentligen lika gärna vittna om ett av de mest passiva, för att inte säga fullkomligt apatiska, politiska klimat jag har bevittnat någonsin i ett någorlunda sekulariserat land. Det finns – bokstavligt talat – inga åsikter i Singapore och konformiteten hos befolkningen, både i arbetsliv och skolväsende, är smått enastående.
Johan skriver entusiastiskt om entreprenörskapet och initiativtagandet bland Singaporeanerna, vilket för mig slutgiltigt bevisar att han måste ha gått genom fel gate på Arlanda. Visst går ekonomin bra, men inte tack vare den strida strömmen av inhemska idéer och singaporeansk uppfinningsrikedom. Singapore har blivit ett rikt land genom att attrahera utländska företag, utländska idéer och genom att reproducera gamla idéer lite billigare, lite bättre. All heder åt detta – självklart – men någon banbrytande entreprenöriell anda finns inte från den inhemska befolkningens sida – den har staten för länge sedan tagit död på.
LB
augusti 15, 2008 @ 3:41 e m
Metro borde ersätta Johan Staël von Holstein med dig, tycker jag. Jag tror du skulle bli en intressant kolumnist. Men du kanske skriver krönikor någon annanstans?
Chris
augusti 16, 2008 @ 1:17 f m
Holsteins funktion är att uppröra och väcka känslor. Vill människor ha en djupborrande och nyanserad debatt så finns det en mängd kompetenta personer – Holstein är inte en utav dem. Men folk verkar gilla pajkastning och svart/vita debatter, det positiva är väl att man når ut till många och lyckas engagera medborgare. Personligen läser jag inte ens krönikörer som Holstein m.fl., waste of time!
Lennart Regebro
augusti 19, 2008 @ 8:28 f m
Jo, precis, det här är en svart-vit fråga. Öppenhet i samhället, och det inkluderar yttrandefrihet och innebär demokrati, är det viktigaste i ett samhälle. Det är egentligen det ENDA viktiga.
Argumenten för att ekonomisk tillväxt eller trygghet på nåt vis skulle kompenera för brist på demokrati utgår från tron att ledarna på nåt vis är bättre och duktigare och tar bättre beslut än folk i allmänhet. Det gör dom ibland. Men lika ofta tar dom sämre beslut.
Det här tycks mig vara ett så vanligt misförstånd ute på dom politiska kanterna, att jag nyligen startade en blogg om saken, faktiskt: http://theopensociety.wordpress.com/
Semester och Stiljte just nu, dock. 🙂
Kantarellkungen
augusti 21, 2008 @ 8:24 f m
Bra Mattias.
Enda skälet att hylla ekonomisk frihet är att det är bättre än ingen frihet alls. Fast politisk frihet är bättre än ekonomisk frihet varje dag.
Fattar inte Staël von Holstein att hans röst skulle tystas först om yttrandefriheten försvann?
Mattias Svensson
augusti 21, 2008 @ 8:30 f m
Du har inte mycket politisk frihet utan ekonomisk frihet. Varje ransoneringsbeslut är också ett beslut om vad du får göra. Jämför distributionsförbudet mot tidningar under den svenska regeringens kollaboration med nazisterna.
michael w
augusti 21, 2008 @ 5:11 e m
”I detta nu håller det alltmer demokratiska och fria Indien på att gå om Kina i tillväxttakt. Ett Kina som upplevt hårdare repression på senare år, och lägre tillväxt.”
Ett ganska hapnadsvackande uttalande. Har Indien hogre tillvaxt an Kina???
Ja, tillvaxten i Kina haller i detta nu pa att mattas av, liksom tillvaxten i Indien, men ”pa senare ar” har den varit rekordhog. Ibland over 11%. Och att avmattningnen nu skulle bero pa vad du pastar ar ”hardare repression” (pa vissa omraden, ja, pa vissa andra, tvartom)… Har du nagra som helst belagg for det orsakssambandet? Det kan inte vara sa, mahanda, att avmattningen nu beror pa en mycket svagare konjunktur och finanskris i viktiga exportmarknader…?
(I ovrigt haller jag med om i stort sett allt i denna bloggpost. Aven om jag tycker att Lee Kuan-Yew ar en oerhort fascinerande person.)
Mattias Svensson
augusti 21, 2008 @ 5:17 e m
Hej. Själv har jag bara andrahandsuppgifter i den saken. Jag länkar till Boris Benulics bloggpost och han skriver om en artikel där uppgiften ska finnas. Tyckte också att det var uppseendeväckande.
lasse
september 4, 2009 @ 1:40 e m
”Marx to Lenin to Lee”
http://www.atimes.com/atimes/Southeast_Asia/DK07Ae03.html
”Temasek Holdings”
http://en.wikipedia.org/wiki/Temasek_Holdings